De brug tussen secundair en hoger onderwijs

door Frank Joosten
1,9K views

Interview met Daisy Merlo en Jos Veijfeijken

Daisy Merlo en Jos Veijfeijken, het dynamische PXL-duo dat de contacten met het secundair onderwijs beheert.

Tot voor kort was Jos Veijfeijken de enige contactpersoon voor secundaire scholen in de PXL-communicatiedienst. Met een beperkte taakomkadering had hij hooguit ruimte om in te gaan op vragen en voorstellen van scholen, maar niet om proactief initiatieven te nemen en een eigen beleid te ontwikkelen. Nu met Daisy Merlo een kersverse relatiebeheerder secundair onderwijs werd aangeworven, beschikt PXL over een sterk complementair duo. Een duo dat op mooie plannen broedt om de bruggen tussen secundair en hoger onderwijs te versterken…

PXL eXperts: Daisy, je ging in januari aan de slag binnen onze hogeschool. Wat deed je voordien? En waarom koos je voor PXL?

Daisy Merlo: Ik ben economiste van opleiding en gaf tot voor kort les als leerkracht economie/wiskunde aan de Provinciale Secundaire School in Voeren. Daar was ik ook nog leerlingenbegeleider en studiekeuzebegeleider, twee aspecten die me in m’n huidige functie goed van pas komen. Waarom ik voor PXL koos? Simpel, omdat ik deze hogeschool een bijzonder inspirerende omgeving vind, omdat ik hier nieuwe zuurstof en nieuwe ideeën vind, en nieuwe uitdagingen kan en mag aangaan.

PXL eXperts: De functie die je nu bekleedt, bestond nog niet als zodanig. Toch had PXL ook voor jouw komst al heel wat te bieden voor het secundair onderwijs, Jos?

Jos Veijfeijken: Dat klopt, we starten zeker niet van een blanco blad. We hebben vanuit het verleden al een behoorlijk mooi aanbod voor secundaire scholen: openlesdagen, infosessies en ouderinfoavonden op de scholen zelf waar we jaarlijks toch 3.000 leerlingen en ouders rechtstreeks mee bereiken, heel wat bijscholingen voor leerkrachten en mentoren ook, STEM-workhops en GIP-begeleiding, onze Smart Start (waarbij leerlingen al tijdens hun middelbareschoolcarrière studiepunten kunnen vergaren), noem maar op. Scholen kunnen ook in real time de resultaten van hun afgestudeerden raadplegen bij ons. En verder is het informele netwerken een pijler die al ettelijke jaren uitgebouwd is; denk maar aan de GP veldrijden in Hasselt waar telkens ook directies uit het secundair onderwijs aanwezig zijn, of het ontvangen van de Chrystomosvierende laatstejaars in PXL-Catering. We sponsoren ook initiatieven van laatstejaars en proclamaties.

Daisy Merlo: Het is dan ook niet onze bedoeling om het warm water opnieuw uit te vinden, integendeel. Onze rol is de bruggen tussen het secundair en het hoger onderwijs te versterken, door in samenspraak met de directies van secundaire scholen projecten uit te werken. Veel van onze contacten zitten binnen de lerarenopleiding en zijn gericht op de 1e graad secundair onderwijs, maar we willen zeker ook een extra focus op de leerkrachten van de 2e en de 3e graad, omdat zij het zijn die leerlingen begeleiden in hun keuze naar een opleiding in het hoger onderwijs. Kort gezegd: we willen vooral vertrekken van wat er al is, dat verder bestendigen en nieuwe mogelijkheden tot kruisbestuiving verkennen, ook tussen onze eigen PXL-departementen.

PXL eXperts: Kunnen jullie al een tip van de sluier oplichten?

Daisy Merlo: Ons aanbod is nog ‘in the making’, maar het staat nu al vast dat we vooral met themadagen willen werken waarop we kennisuitwisseling en informeel netwerken centraal stellen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een ‘Dag van de informatica’, een studiedag voor leerlingenbegeleiders, een dag voor leerkrachten economie, of workshops rond universal design in ons UD Woonlabo. Of ook heel concrete workshops rond thema’s die secundaire scholen na aan het hart liggen: hoe maak je met je leerlingen een draaiboek voor een Chrysostomos-event? waarop moet je letten als je een schoolkrant maakt? en hoe laat je leerlingen in het secundair onderwijs zelf hun eigen buitenlandse studiereis voorbereiden? Dat is nog lang niet alles natuurlijk, maar het geeft toch al een beeld.

PXL eXperts: Dank je wel, en heel veel succes met al jullie plannen.

Contact:

Daisy Merlo, relatiebeheerder contacten secundair onderwijs PXL

daisy.merlo@pxl.be / +32 484 054 306

Jos Veijfeijken, adviseur onderwijscommunicatie PXL

jos.veijfeijken@pxl.be / +32 497 372 805

Aanbevolen berichten