Jong technisch talent ontwikkelt telescoop

door Frank Joosten
993 views
Een unieke samenwerking tussen hogeschoolstudenten en leerlingen secundair onderwijs.

Twee leerlingen elektromechanica van TISM Bree en drie studenten elektronica-ICT van Hogeschool PXL hebben samen een prototype voor een telescoop ontwikkeld. De telescoop is zo gemaakt dat hij een specifieke ster kan volgen.

Stan Braeken en Maarten Nullens, twee laatstejaarsleerlingen elektromechanica aan het Technisch Instituut Sint-Michiel in Bree, werken aan een ambitieuze ge├»ntegreerde proef (GIP): de bouw van een eigen telescoop. Aangezien de leerlingen vooral mechanisch sterk zijn, maar minder onderlegd zijn op het vlak van elektronica en ICT, riep begeleider Luc Evens de hulp in van Hogeschool PXL. Patrick Hilven, PXL-opleidingshoofd elektronica-ICT: “We waren onmiddellijk enthousiast over dit project en hebben er drie studenten aan laten meewerken. Stijn Acke, Martijn Lemmens en Joeri Rethy hebben een bedieningspaneel ontworpen en ook de hardware en de volledige sturing uitgewerkt. Het resultaat mag er zijn: de telescoop is zo gemaakt dat hij een specifieke ster moet kunnen volgen. Vandaar een reductie van 1/20000.”

Toch is de telescoop nog niet af. Luc Evens: “We werken in twee fases. Fase 1 werd net afgerond tijdens ‘PXL Breekt Uit’ met de mechanische montage en de afwerking van de besturing. Volgend schooljaar willen we met een nieuwe groep TISM-leerlingen en PXL-studenten nog een stapje verder gaan. De focus zal dan liggen op beeldherkenning en -verwerking. Via een camera zal dan een ster kunnen worden uitgekozen en worden gevolgd.”

Patrick Hilven: “We kijken daar al naar uit. Dit was onze eerste ervaring met een project waarin leerlingen secundair onderwijs en onze elektronicastudenten over een langere periode intensief samenwerken en ik moet zeggen: we hebben echt heel veel geleerd van elkaars aanpak. Dit smaakt zeker naar meer.”

Meer info: patrick.hilven@pxl.be

Aanbevolen berichten