De generatie van de pandemie hunkert naar verandering

door Philip Hilven
456 views
Verkiezingstijd binnenkort. Een generatie jongeren mag voor de eerste keer naar de stembus en hunkert naar verandering. Foto: Tim Mossholder (via Pexels, rechtenvrij)

Op de drempel van de hoogmis van de democratie staan ze daar, de eerste stemmers van de postcoronageneratie. Met verkiezingen in zicht is het tijd om een kritische blik te werpen op deze jonge kiezers, hun politieke voorkeuren en hun rol in het vormgeven van onze toekomst. 

Op de drempel van de hoogmis van de democratie staan ze daar, de eerste stemmers van de postcoronageneratie. Met verschillende verkiezingen in zicht is het tijd om een kritische blik te werpen op deze jonge kiezers, hun politieke voorkeuren en hun rol in het vormgeven van onze toekomst. Hogeschool PXL heeft samen met TV Limburg het voortouw genomen in een onderzoek naar de politieke intenties van onze jeugd. De resultaten? Verhelderend, voor sommigen zorgwekkend. Jongeren kiezen voor de uitersten: Vlaams Belang en Groen domineren de voorkeuren, met respectievelijk 24,9 en 17,7 procent. Dit is een duidelijk signaal dat de jongeren van vandaag hunkeren naar verandering, naar iets anders dan de traditionele politieke partijen. 

Maar laten we niet vergeten: deze generatie is gevoed door de pandemie, een tijd van isolatie en onzekerheid. Hun politieke bewustzijn is gevormd in een periode van ongekende uitdagingen en veranderingen. Is het dan verrassend dat ze neigen naar radicale oplossingen en duidelijke standpunten? 

Wat opvalt in het onderzoek en ook in de wandelgangen van de hogeschool, is de afstand die deze jongeren voelen tot de politiek. Veel van hen vinden politiek een ver-van-mijn-bedshow. Dat is zorgelijk. Deze generatie heeft misschien andere zaken aan het hoofd, maar democratisch bewustzijn zou niet op de achtergrond moeten raken. Daar ligt een cruciale taak voor onderwijsinstellingen en media: het aanwakkeren van dit democratisch vuur bij de jeugd. 

Deze generatie staat op een kruispunt. De richting die ze kiezen, zal niet alleen hun toekomst bepalen, maar die van ons allemaal.

Dat kan met workshops, debatten en informatiecampagnes. Het doel? Het democratisch bewustzijn bij studenten opkrikken. Want laten we een kat een kat noemen: als deze generatie niet volledig betrokken is bij de democratische processen, wie zal dan de toekomst van ons land vormgeven? 

De rol van de opleiding journalistiek hierin is onmiskenbaar. Journalisten zijn immers de wachters van de democratie. Door jongeren te informeren, te betrekken en te inspireren, kunnen we een generatie van goed geïnformeerde, betrokken burgers smeden. 

Terwijl de verkiezingen naderen, is het essentieel dat we ons niet alleen richten op wie de jongeren kiezen, maar ook op waarom ze stemmen zoals ze stemmen. Het is een kans om niet alleen hun stem te horen, maar ook hun verhalen, hun zorgen, en hun hoop voor de toekomst. 

Deze generatie staat op een kruispunt. De richting die ze kiezen, zal niet alleen hun toekomst bepalen, maar die van ons allemaal. Laten we hen dus de middelen geven om een weloverwogen keuze te maken. Want uiteindelijk, in de wereld van de politiek, is de stem van de jeugd niet alleen een stem voor iedere burger, maar ook een echo uit de toekomst.

Contact: philip.hilven@pxl.be

Dit opiniestuk verscheen eerder al in Het Belang van Limburg.

Aanbevolen berichten