“Eén boom heeft het koelend vermogen van vijf airco’s”

door Sam Ottoy
1,7K views

Al 600-tal klimaatbomen aangevraagd bij Centrum Duurzaam Groen en Limburg.net

Eén boom levert het koelend vermogen van vijf airco’s. In de strijd tegen global warming spelen bomen een belangrijke rol. Foto: Pexels

Zweten en puffen bij temperaturen van rond de 35 graden: tot zover afgelopen week kort samengevat. Wie verkoeling zoekt, wijkt uit naar een zwembad, een airco-omgeving of … een boom. Klimaatonderzoek benadrukt hoe langer hoe meer het belang van een weldoordacht bomenbeleid en -beheer. Hogeschool PXL, Centrum Duurzaam Groen en Limburg.net willen daaraan hun steentje bijdragen.

Sam Ottoy, lector/onderzoeker binnen de PXL-opleiding Groenmanagement: “Een boom is echt de beste airco die er is. Neem de proef op de som: ga eens tien minuten onder een parasol zitten en zit daarna eens tien minuten onder een boom in je tuin of in het park. Wees er maar zeker van dat je het temperatuurverschil voelt. Eén gezonde boom levert het koelend vermogen van vijf airco’s. En dan spreek ik nog niet over de andere voordelen: een boom haalt op jaarbasis ongeveer 30 kg CO2 uit de atmosfeer, kan evenveel stikstofdioxide en fijn stof vastleggen als wordt geproduceerd door 10.000 autokilometers, en heeft ook duidelijk aantoonbaar een positieve invloed op het welbevinden van mensen.”

Dat bomen een belangrijke rol kunnen spelen in tijden van klimaatverandering, benadrukken ze ook bij Centrum Duurzaam Groen en Limburg.net. Beide organisaties sloegen de handen in elkaar en lanceerden het project ‘Klimaatboom zoekt tuin’, waarin particulieren en gemeenten aangemoedigd worden om klimaatbomen te planten. Kristof Odeur (Centrum Duurzaam Groen) en Ilse Luypaerts (Limburg.net): “Tijdens de actieperiode 2019-2020 hebben een 600-tal particulieren die deelnamen aan een workshop of infosessie over klimaatbomen, een kortingsbon ontvangen van 20 euro, om daarmee een hoogstammige klimaatboom aan te kopen. Momenteel staat het project wel even on hold door de coronacrisis.”

Marleen Schepers, departementshoofd PXL-Green & Tech: “In onze strijd tegen global warming is het belangrijk dat we jonge groenmanagers opleiden die een wetenschappelijke achtergrond hebben, die met kennis van zaken spreken en die van aanpakken weten. In onze PXL-opleiding Groenmanagement worden de studenten onder meer betrokken bij het onderzoek van de expertisecel PXL BIO-Research. Boombeheer, klimaatadaptatieplannen, duurzame en biodiverse groendaken, ecosysteemdiensten en groenoplossingen: ze leren hoe je op een slimme, doordachte manier van steden en gemeenten een aangename, leefbare plek maakt, zeker wanneer het zoals de afgelopen dagen erg warm is.”

Contact: sam.ottoy@pxl.be

Lees ook:

Groen loont

Aanbevolen berichten