ESCO’s laten energiefacturen dalen

door Michiel Stoffels
883 views
Zonnepanelen op het dak van PXL-Congress.

Licht dat nodeloos brandt, dakoppervlaktes die perfect zongeörienteerd zijn, maar onbenut voor zonne-energie, verouderde verwarmingsinstallaties, slecht geïsoleerde gebouwen met enkelglas… Het zijn maar enkele voorbeelden van mogelijkheden om energie te besparen of op te wekken. Vaak ontbreken echter kennis en financiële slagkracht om op die opportuniteiten grootschalig in te spelen.

“En laat dat nu net hetgene zijn waar een ESCO – een Energy Service Company – zich op richt”, duidt Dirk Franco, coördinator van het postgraduaat Energy Efficiency Services aan Hogeschool PXL. “ESCO’s zoeken naar publieke en private gebouwen waar er zich kansen aanbieden om energie te besparen of op te wekken en starten vervolgens energieprojecten op die ze met de gerealiseerde besparing of het rendement financieren. Gebouweigenaars kunnen tot 40% besparen op hun ventilatie, 10 tot 25 % op hun koeling, 50 tot 70 % door relighting en 20% op verwarming. Naast de economische benefit is er natuurlijk ook de positieve milieu-impact”. “Klopt”, zegt gedeputeerde van Leefmilieu Ludwig Vandenhove. “Door het project ESCOLimburg 2020, waar Hogeschool PXL aan meewerkt, stoten 46 gemeentelijke gebouwen in Limburg jaarlijks 5026 ton minder CO2 uit.”

Het ecosysteem rond dit type energieprojecten is in volle ontwikkeling. Dat bewijst het ESCO Matchmaking Evenement van Hogeschool PXL, waar meer dan 200 matchen gemaakt werden tussen 100 professionals uit het speelveld, met dit jaar eveneens een grensoverschrijdende insteek.

“Onze ligging vlakbij Aken, Maastricht, Eindhoven en Luik leent zich daar perfect toe”, licht PXL TechTransfer Manager Eric Gielen toe. “We maken gebruik van ons Euregionaal partnerconsortium EarlyTech, dat focust op dit soort technologie- en kennistransfer tussen kennisinstellingen en het bedrijfsleven.” Erik Gerits, Limburgs gedeputeerde van Economie, is alvast enthousiast: “De uitbouw van dergelijke initiatieven biedt niet alleen de mogelijkheid om versneld onze ecologische voetafdruk te verkleinen, maar ook om strategisch jobs en economische meerwaarde te creëren. Daarom hebben wij besloten 123.000 euro van de Limburgse projectkosten voor eigen rekening te nemen en op die manier Hogeschool PXL als Limburgse projectpartner een financiële duw in de rug te geven.”

__________________________________________________________________________________

EarlyTech is een Interreg V Euregio Maas Rijn-project dat de technologie- en kennistransfer tussen kennisinstellingen en kmo’s actief wil initiëren, promoten en verbeteren. Het projectconsortium wordt geleid door AGIT (Aachener Gesellschaft für Innovation und Technologietransfer mbH). Vanuit Vlaanderen participeert Hogeschool PXL. Het totale projectbudget bedraagt 3.742.287 euro, waarvan de helft gefinancierd wordt met Europese middelen.

Postgraduaat Energy Efficiency Services is een PXL-opleiding die zich focust op de interactie tussen gebouwen en energie, op de beheersing van de volledige Life Cycle Costing, en dit met de nodige aandacht voor de rol van de EPC-facilitator (aanbesteding/aankoop/materialen), en duurzaamheidsaspecten en nieuwe trends. Op 5 oktober start een nieuwe lessenreeks.

Meer info: dirk.franco@pxl.be

Aanbevolen berichten