Onderzoeker van de maand (13): Carmen Van Mechelen

door Frank Joosten
2,3K views
Carmen Van Mechelen, onderzoeker binnen de expertisecel PXL BIO-Research.

In onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ geven we u elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand een dame voor wie het gras overal even groen is: Carmen Van Mechelen, onderzoeker binnen de expertisecel PXL BIO-Research.

Naam: Carmen Van Mechelen

Leeftijd: 30

Getrouwd? Kinderen? 2 jaar gelukkig samen met mijn vriend.

Onderzoeksdomein(en): Mijn expertisedomeinen zijn biologie, ecologie en groendaktechnologie.

Mijn doctoraat handelde over de zoektocht naar nieuwe plantensoorten die je op extensieve groendaken kan gebruiken. Daar trok ik geregeld voor naar Zuid-Frankrijk, waar zomerdroogte en stenige substraten een ideaal onderzoeksterrein vormden.

Een extensief groendak op de PXL-Tech-campus in Diepenbeek: aangelegd door PXL-studenten groenmanagement, met financiële steun van de provincie Limburg.

Wat velen nog niet weten, is dat er zich sinds 2015 ook een experimenteel groendak op onze PXL-Tech-campus bevindt. Als onderzoeker binnen de expertisecel PXL BIO-Research evalueer ik enerzijds een commercieel groendak (met vetplanten en een kruidenmix), en anderzijds een meer natuurlijk groendak met aangepast substraat en vegetatie afkomstig van de bermen van het Albertkanaal. Een groendak is een dynamisch systeem, en het duurt wel enige jaren vooraleer je uitspraken kan doen over de floristische biodiversiteit. Wordt dus zeker opgevolgd en vervolgd…

Dit academiejaar start een nieuw speerpuntproject, waarbij we dat bestaande project zullen uitbreiden. We bekijken welke natuurlijke vegetaties kans maken om gebruikt te worden op groendaken. Dat zou kunnen leiden tot meer natuurlijke groendaken met een hogere biodiversiteitswaarde. Groendaktechnologie omvat vele aspecten, en biedt mogelijkheden om multidisciplinair samen te werken. In samenwerking met het expertisecentrum PXL Bouw en Energie wordt berekend wat de draagkracht van een gebouw moet zijn om dergelijke natuurdaken te kunnen installeren. Een groendak kan dan nog zoveel voordelen bieden, de onderliggende constructie moet er uiteraard wel op afgestemd zijn…

Jouw passie(s)? Ik ben een echte kennisspons. Hoe meer ik kan bijleren, ook uit andere disciplines, hoe beter. Dat geldt niet enkel voor mijn werk; ook thuis heb ik het laatste jaar veel bijgeleerd. Samen met mijn vriend hebben we onze nieuwbouw vanbinnen stap voor stap afgewerkt, van elektriciteit tot tegelen en keukenkasten zetten. Nooit gedacht dat ik dat ooit zou doen, laat staan kunnen! Verder vind ik het fantastisch om verre reizen te maken. Vooral de Aziatische natuur en cultuur heeft een grote aantrekkingskracht op mij. En ik kan ook best mijn plan trekken in de keuken. Vrienden of familie verras ik graag met nieuwe recepten, waarvoor ik wel eens inspiratie bij Jeroen Meus ga zoeken. Tijdens de vakanties kun je mij geen groter plezier doen dan met een goed boek.

Bosco Verticale in Milaan, ontworpen door Stefano Boeri

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Op nummer één – zoals voor vele biologen – staat David Attenborough. Hij inspireert me al jaren met zijn prachtige natuurdocumentaires, waar ik soms wel eens een stuk als lesfragmentje durf uit te pikken.

Dichter bij huis: een groenplan van Vincent Callebaut voor Tour & Taxis (Brussel).

Ook voor enkele bekende namen uit de groendakwereld heb ik bewondering: Jeremy Lundholm, een ecoloog die als één van de eersten een samenvattende paper schreef over groendaken die nu nog wereldwijd wordt geciteerd. Professor Nigel Dunnett die in Groot-Brittannië alles in het werk stelt om meer lokale biodiversiteit op groendaken te krijgen. Patrick Blanc, de ‘vader van de groene muren’, reist heel de wereld rond om spectaculaire groene muren aan te leggen. Stefano Boeri, architect en urban planner, die onder meer de Vertical Forest in Milaan ontworpen heeft. En wat dichter bij huis: architect Vincent Callebaut, die prachtige groene stadsprojecten uitwerkt.

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Hoewel het steeds heerlijk ruikt bij PXL-Catering, probeer ik het bij de inhoud van mijn brooddoos te houden. Soms laat ik mij wel verleiden door een heerlijke klassieker zoals lasagne of videe. De vegetarische varianten mogen er zeker zijn! En de speciale gerechten tijdens de duurzame en internationale week zijn wel origineel. Zeker blijven behouden!

Contact: carmen.vanmechelen@pxl.be

Aanbevolen berichten