Geef bijen jouw stem

door Robin Schrijvers
812 views
Buzzwatch: met dat project willen onderzoekers van PXL Smart ICT en PXL BIO-Research de bijen(winter)sterfte een halt toeroepen. Maar voordat dat kan, moet het project voldoende stemmen verzamelen van het grote publiek en daar kan iedereen mee helpen. Afbeelding: Vlaams Bijeninstituut (via YouTube).

Elke winter is het weer bang afwachten hoe de bijen het hebben gedaan. Het Vlaams Bijeninstituut, Hogeschool PXL en Plantsoon springen voor de bijen in de bres. Via artificiële intelligentie en met de hulp van burgers willen ze de (winter)sterfte van de bestuivers voorkomen.

Hoe werkt het Buzzwatch-projectvoorstel?

Door bijenpopulaties en drachtplanten in kaart te brengen, kunnen we vraag en aanbod op elk moment van het jaar op elkaar afstemmen.

  • De AI-modellen brengen de observatieplots in de bermen in kaart op basis van luchtbeelden en ze zorgen voor een plantherkenning in die bermen op basis van de foto’s die burgers maken.
  • Plantsoon zorgt voor de app waarin de burger makkelijk observaties kan noteren bij de foto die hij maakt.
  • De experten evalueren die foto’s en controleren de AI-determinatie van de bermplanten in de observatieplot.

Hoe en tot wanneer kun je stemmen op Buzzwatch?

Surf naar amai.vlaanderen/stemnu en breng je stem uit tot en met 3 november (12.00 uur). Je vindt het project van Buzzwatch terug onder ‘Klimaat & milieu’. Zo zorg je ervoor dat het project verkozen geraakt en hongerige bijenvolken via artificiële intelligentie met gerichte acties geholpen kunnen worden.

Hoe kun je het project Buzzwatch verder uitdragen?

Verspreid de boodschap. Je kunt dit artikel delen op je eigen sociale media en gebruikmaken van onderstaand YouTube-promofilmpje. Vergeet uiteraard ook niet zelf te stemmen :-).

Contact: robin.schrijvers@pxl.be

Bekijk ook deze TVL-reportage.

Aanbevolen berichten