Onderzoeker van de maand (86): Ine Achten

door Frank Joosten
821 views
Ine Achten, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Zorginnovatie.

Onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ biedt elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand een psychologe die traumavrije zorg voor kinderen als haar missie ziet. Maak kennis met Ine Achten, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Zorginnovatie.

Naam: Ine Achten

Leeftijd: 41 jaar

Getrouwd? Kinderen? Niet getrouwd, maar ik woon wel samen met mijn partner Jo Vrancken (ook lector/onderzoeker PXL Verpleegkunde) en onze 5 kinderen, Han (14), Matthias (13), Robin (11), Stef (9) en Florine (6). We vormen een nieuw samengesteld gezin en onze drukke maar gezellige chaos is sinds de zomer aangevuld met 2 poezen, Silas en Bobette. Het is dus never ever boring thuis 😊

Onderzoeksdomein(en): Ik werk als onderzoeker binnen het expertiscentrum PXL Zorginnovatie  aan het speerpuntproject ‘De rol van de professional binnen procedurele comfortzorg voor kinderen’. We onderzoeken hoe we medische procedures voor kinderen (zoals een bloedname of de plaatsing van een maagsonde) met minder angst en pijn kunnen laten verlopen, zodat de kans op een medisch trauma bij een kind verkleint. Er zijn al heel wat wetenschappelijk geënte manieren om traumavrije zorg voor kinderen vorm te geven, maar die kennis en kunde raakt niet steeds terecht op de werkvloer bij de zorgverleners. We hopen dus via dit onderzoek iets te doen bewegen in Vlaamse ziekenhuizen en dat lijkt ons te lukken ook!

Jouw passie(s)?  Ik ben altijd graag met kinderen bezig, zowel professioneel als privé. Mijn onderzoek is dus absoluut een van mijn passies, en ligt me heel nauw aan het hart. Daarnaast ben ik recent eindelijk gestart aan de opleiding Beeldatelier aan de kunstacademie van Hasselt. Ik probeer ook regelmatig een rondje te gaan lopen, al heb ik te vaak een excuus.

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Ik houd niet meteen van groteske termen als ‘helden’, maar ik kan anderen wel bewonderen om waar ze voor staan of wat ze voor anderen doen. Zo hebben we net de PROSA-driedaagse afgerond, een intensieve opleiding voor multidisciplinaire ziekenhuisteams rond procedurele comfortzorg. Onze faculty was een groep van 18 artsen en verpleegkundigen van over heel Vlaanderen. De gratuite inzet en bevlogenheid van deze mensen om de gezondheidszorg voor kinderen te verbeteren, daar kreeg ik het warm van.

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Sinds september zijn we in PXL-Healthcare gezegend met een nieuwe PXL Coffee Bar. Super! De pokebowls vind ik heel lekker maar als cookielover vind ik de chocoladetaart nog beter!

Contact: ine.achten@pxl.be   

Aanbevolen berichten