Groenmanager, het mooiste beroep ter wereld

door Kathleen De Clercq
2,4K views
In coronatijden herontdekken we de waarde van natuur en van een groene omgeving. Niks nieuws voor een groenmanager: die wordt zelfs betaald om in de natuur te zijn… Foto: Hogeschool PXL

Een stralend zonnetje, milde temperaturen en een corona-lockdown: meer was er de afgelopen weken niet nodig om mensen weer volop aan het wandelen en fietsen te krijgen, op zoek naar het mooie groen in de buurt van hun ‘kot’. Maar wat als groen en natuur – ook tijdens je werkuren – je dagelijkse biotoop zijn? Wel, dan heb je het mooiste beroep ter wereld, aldus Kathleen De Clercq, lector binnen de PXL-opleiding groenmanagement.

Natuur om de hoek, groot en klein voor groot en klein

Corona 2020. We moeten thuis blijven, in ons ‘kot’.  Gelukkig zijn de veiligheidsmaatregelen nog niet verstrengd: we mogen nog steeds wandelen, joggen en fietsen. Het essentiële ‘luchtje’  scheppen en onze longen vullen zo lang we dat (nog) kunnen.

Voor sommigen hoorde die beweging in de gezonde buitenlucht al bij de dagelijkse of wekelijkse routine en verandert er nu niet zo heel veel: zij kenden alle wegjes in hun buurt al als hun broekzak. Voor vele anderen, van kleuters op berentocht tot de nieuwe gebruikers van Strava of Routeyou,  gaat er nu vlakbij – oh, wat klinkt het vreemd – een wereld open. De verwondering over glooiend landschap met hagen en knotbomen, een roze-oranje zonsondergang, het geroep van de eerste koekoek, de geur van seringen, de meeuwen die de ploeg van de boer volgen omdat hij hun feestmaal voor hen klaarlegt en zoveel meer kleine, tot nu toe onontdekte schoonheid.

Sommigen zijn nieuwsgierig en willen aan hun kinderen meer kunnen zeggen dan ‘Dat is een vlinder’. Ze willen kunnen zeggen: ‘Dat is een oranjetipje’. Sommigen vragen zich zelfs af waarom ze hier nooit eerder op kwamen en alleen natuur wisten te appreciëren in de Schotse Highlands of in de wouden van Costa Rica, Vietnam of Cambodja. Daar betaalden ze met hun gezin meerdere maandlonen per jaar voor; onze natuur is gratis, vlakbij en je moet er je koffers niet eens voor pakken.

In die natuur vertoeven – groot of klein – is bijna overal gratis. Nu nog. Maar natuur heeft een prijs. Het betekent dat er niet gebouwd kan worden, dat paden op tijd en stond een maaibeurt nodig hebben, dat er wegwijzers geplaatst moeten worden, en dat er natuurbeheer nodig is om die natuur te behouden zoals ze nu is of om ze nog te verbeteren. Daar is dus geld voor nodig, geld dat komt van de overheid – van jou en mij dus – en van bijdragen en lidgelden, bijvoorbeeld van natuurverenigingen.

Natuur kan het bezoek van mensen verdragen tot op zekere hoogte. Dat noemen we ‘de draagkracht’ van de natuur. Wordt die draagkracht overschreden, dan wordt dat nadelig voor de natuur, dan wordt ze aangetast. Soms zo ernstig dat ze niet meer kan herstellen.

Maar wat als … je moet betalen voor natuur?

Bij te grote drukte zal de eigenaar of beheerder geneigd zijn om te kiezen in het voordeel van de natuur. Mensen worden dan nog toegelaten als ze er iets voor over hebben. En dat ‘iets’ drukken we dan uit in geld of in wachttijden. Zoals we nu wachten aan de ingang van de supermarkt, moeten we dan misschien wachten aan de ingang van een natuurgebied.

Iets overhebben voor de toegang tot groen is noch een nieuw noch een louter buitenlands gegeven. Zolang als de zoo van Antwerpen bestaat, moet de bezoeker er al voor betalen. De eerste Antwerpse zoo was eigenlijk meer een wandelpark voor de Antwerpse beau monde. In dat wandelpark stonden beelden en opgezette dieren. Een jaarlijks abonnement liet toe dat je er zo veel naartoe kon als je wilde. Ondertussen zijn er levende dieren en kennen we het als een ‘echte zoo’ in een groene setting, maar het abonnement is er nog steeds, en gelukkig niet alleen voor de beau monde. Ook in Nederland zijn er natuurgebieden waar je niet binnenkomt zonder entree te betalen. Het bekendste is het Nationale Park De Hoge Veluwe, het voormalige domein van de steenrijke Kröller-Müller-familie, 10 keer groter dan het hele provinciale domein Bokrijk. Je komt er NIET in als je NIET betaalt. In Engeland is bijna iedereen lid van de National Trust om de mooiste landschappen, domeinen en bijbehorende gebouwen te kunnen bezoeken.

Elke dag goedgezind je groene vingers gebruiken en je groene hart en longen volle bak openzetten. 100% saturatie…

Ondertussen heb je misschien ontdekt dat je bijzonder graag in de natuur vertoeft. Wel, je bent niet alleen. Als we weldra hopelijk weer mogen uitzwermen, beslis jij misschien dat je ook in vrijheid vaker de natuur in wil om er –  we kunnen het ons nu haast niet voorstellen –  even alleen te zijn. Waarschijnlijk ben je dan niet de enige. En komt er van dat alleen zijn niet veel in huis… (of moeten we zeggen ‘in de natuur’?). Als de natuurbeheerders te veel drukte ondervinden, dan is betalen voor natuur geen ondenkbaar scenario, hier niet en ook elders in de wereld niet.

Wat als… je betaald wordt om in de natuur te zijn?

Maar wat als je betaald wordt om in de natuur te zijn? Stel je dat eens voor… Je telt en meet bomen, je neemt soorten kevers waar, je doet tellingen van overtrekkende vogels boven de haven van Antwerpen, je stuurt een ploeg aan die een rij knotbomen knot, je zet Europese hamsters uit in Widooie… wat een heerlijk leven is dat! Stel je eens voor dat je daar je job van kan maken? Groenmanager: zonder overdrijven het mooiste beroep ter wereld.

Ja, het regent vaak in België en dan gaat dat werken even goed door. Ja, het kan aardig stormen en dan moet je het Zoniënwoud even afsluiten. Maar hé, zelfs dan vul jij je longen, haal je ongelooflijk diep adem en denk je: ‘Ik heb het overleefd’.

Wat als … een ander virus je te pakken krijgt?

Als vertoeven in je tuin, vertoeven in het groen of de natuur je zoals een virus bekropen heeft, dan weet je dat het tijd is dat je je leven ernaar inricht. Je zegt niet zomaar nee tegen een virus, toch? Door als groenmanager door het leven te gaan word je zelf de regisseur van die wonderbaarlijke natuur en word je bovendien betaald om te doen waartoe dat groene virus je verplicht: elke dag goedgezind je groene vingers gebruiken en je groene hart en longen volle bak openzetten. 100% saturatie…

Interesse in de PXL-opleiding groenmanagement? Bezoek ons dan zeker tijdens onze online infodag op zaterdag 25 april 2020, 10-14 u. Meer info vind je hier.

Contact: kathleen.declercq@pxl.be

Aanbevolen berichten