Help, zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan

door Sarah Desiron
838 views
Misschien is het tijd om onze sinterklaasfestiviteiten te versoberen, aldus Sarah Desiron (PXL-Education) in een opiniestuk. Foto: Roel Wijnants, Flickr.

Misschien moet ik dit onderwerp laten rusten, maar de twee kleuters in mijn living laten er geen twijfel over bestaan: de Sint komt eraan. Verlanglijstjes, tv-filmpjes, boekjes en liedjes worden van onder het stof gehaald. En ik zucht…

Nochtans had ik als puber een romantisch beeld van deze traditie, ik keek enthousiast uit naar het moment waarop ik Sinterklaas zou kunnen zijn voor mijn kinderen. Ik droomde van warme familiemomenten in de ochtend vol enthousiaste pretoogjes en intense dankbaarheid. Maar de realiteit is complex geworden. Er komt, bij mij althans, enorm veel stress bij kijken. Hoe kan je een geloofwaardig verhaal opbouwen, wanneer je constant rekening moet houden met de deelverhalen die in de media, op school en bij vriendjes opborrelen? Help!

De afgelopen jaren verhitte de pietenkwestie vele gemoederen. Maar ook los daarvan hoor ik meer en meer ouders kritisch nadenken over deze traditie. ‘Liegen tegen je kind’, wie wordt daar beter van? Bovendien is er de groeiende superdiversiteit op scholen waardoor er minder aandacht is voor de christelijke oorsprong van Sinterklaas en vooral gefocust wordt op het culturele aspect. Ten slotte denk ik aan de hoge armoedecijfers en de onvermijdelijke druk die de sinterklaasverplichtingen op deze gezinnen legt. Is het dan allemaal nog wel leuk?

Studenten kleuteronderwijs zitten met de handen in het haar. Vanuit eigen herinneringen aan de schooltijd willen ze vaak aan de slag gaan met het thema Sinterklaas. Maar botsend op de groeiende complexiteit voelen ze ook de angst om het foutief aan te pakken.

Radicaal zou ik willen voorstellen om te versoberen. Ik denk dat Sint-Nicolaas het nog niet zo erg zou vinden als hij net iets minder aandacht krijgt. Als hij in gezinnen die zijn verjaardag willen vieren een cadeautje kan brengen. Als de focus op enthousiaste pretoogjes en intense dankbaarheid kan liggen. Laten we zijn oude dag beschermen en hem niet meer uitnodigen op scholen, in supermarkten en op bedrijfsfeestjes. Het zou stiekem ook ouders zoals ik heel wat kopzorgen besparen…

Contact: sarah.desiron@pxl.be

Dit opiniestuk verscheen eerder al in Het Belang van Limburg.

Aanbevolen berichten