PXL BookBox (13): Rouw in de klas

door Frank Joosten
1,7K views
Rouw in de klas: een draaiboek dat basisscholen leert omgaan met rouw en verdriet wanneer een leerling, een familielid van een leerling of een leerkracht sterft.

Een nieuw boek in onze PXL-boekenkast. Wel over een moeilijk onderwerp: wat doe je als school wanneer een leerling sterft? Rouw in de klas van Lies Scaut, coördinator van het PXL-postgraduaat Rouw- en verliescounselor, is een draaiboek vol praktische handvaten.

Titel: Rouw in de klas. Draaiboek omgaan met rouw en verdriet

Auteur: Lies Scaut

PXL-expertisecentrum: PXL Zorginnovatie / PXL Onderwijsinnovatie

Korte inhoud: Wanneer een leerling, een familielid van een leerling of een leerkracht van de school sterft, is de hele klas en school indirect mee betrokken. Omgaan met dit plotselinge verlies en verdriet is niet altijd vanzelfsprekend. Veel leerkrachten zijn onzeker over hoe ze de leerlingen het best kunnen ondersteunen en zitten zelf met tal van vragen.

Rouw in de klas biedt leerkrachten basisonderwijs op een laagdrempelige manier een houvast bij wat ze kunnen doen in moeilijke verliessituaties. Het is een driedelige werkmap.

  • Deel 1: Hoe rouwen kinderen en wat zijn normale reacties die je kunt verwachten?
  • Deel 2: Een concreet stappenplan dat kan dienen als leidraad bij een overlijden op school: wie contacteer je en welke acties kun je ondernemen als schoolteam?
  • Deel 3: Tal van concrete werkvormen en doe-opdrachten rond rouw en verdriet die je kunt toepassen in de klas en op school.

De werkmap bevat eveneens een handige checklist, standaardbrieven, persberichten, een folder met tips enz. die je als schoolteam kunt inzetten.

“Een taboedoorbrekende uitgave, die draait om mensen. Voor jong en oud. Een reddingsboei voor alle scholen bij het plotse verlies van een kind, een leerkracht of een ouder.” (Frank Vandenbroucke – Vicepremier en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid)

Download hier alvast de inhoudstafel en een voorbeeld uit de werkmap.

Jaar van uitgave: 2021

Uitgever: Pelckmans

ISBN: 978 9464015300

Contact: lies.scaut@pxl.be  

Bestellen: kan rechtstreeks via Pelckmans

Lies Scaut

Lies Scaut is psychotherapeut en expert in rouwbegeleiding bij kinderen en jongeren. Samen met haar man, traumapsycholoog Erik de Soir, heeft ze een eigen praktijk: De Weg Wijzer. Lies is coördinator van het PXL-postgraduaat Rouw- en Verliescounselor en wordt als docent sinds kort ook ingezet in de PXL-lerarenopleiding. Ze is een veelgevraagd spreker op studiedagen en congressen in binnen- en buitenland.

Aanbevolen berichten