Onderzoeker van de maand (14): Kim Bastaits

door Frank Joosten
1,4K views
Kim Bastaits, onderzoeker bij de expertisecel PXL Social Work-Research.

In onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ geven we u elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand Kim Bastaits, expert familiesociologie en onderzoeker binnen de expertisecel PXL Social Work-Research.

Naam: Kim Bastaits

Leeftijd: 32

Getrouwd? Kinderen? Niet getrouwd en geen kinderen maar wel al even gelukkig samenwonend met Bert.

Onderzoeksdomein(en): Hoewel ik afgestudeerd ben als onderwijs- en cultuursocioloog, heb ik mij verdiept in de familiesociologie, dankzij mijn eerste werkervaring binnen het project “Scheiding in Vlaanderen”. Tijdens dit project deed ik onderzoek naar opvoeding na scheiding, en de link met het welbevinden van het kind. Dat is uitgemond in een doctoraat over de opvoeding door gescheiden vaders. Sindsdien heb ik mijn onderzoeksterrein uitgebreid, naar andere aspecten van de ouderrol, het welzijn van kinderen in verschillende gezinnen, contactbreuk tussen ouder en kind en andere problematische gezinssituaties voor ouders en kinderen. Recent maakte ik ook een uitstapje naar sociale eenzaamheid bij ouderen. Bij mijn onderzoek combineer ik altijd graag het pure wetenschappelijk onderzoek met het maken van een vertaalslag voor de praktijk. Die valorisatie is voor mij erg belangrijk.

Jouw passie(s)? Naast onderzoek? Met stip op één staat reizen. Ronddwalen in onbekende steden, wandelen in uitgestrekte natuurparken, proeven van lokaal lekkers: daar kan ik enorm van genieten. Ver of dichtbij, met andere mensen of alleen: het maakt niet uit. Een andere passie is diepzeeduiken. De rust onder water samen met de schoonheid van de onderwaterfauna en -flora, dat vind ik heerlijk. En dat ik bij een gezellige duikclub ben, maakt het boven water ook heel fijn. Verder breng ik ook graag tijd door met familie en vrienden, maar dat zal wel een passie van vele mensen zijn (lacht).

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Echte helden, dat is moeilijk… Een echte fan van iemand specifiek ben ik nooit geweest. Ik kijk vooral op naar mensen die open staan voor verhalen van anderen, op een warme en respectvolle manier en van daaruit iets creëren. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de makers van Radio Gaga, Joris en Dominique, die met hun caravan op zoek gaan levensverhalen op niet voor de hand liggende plekken (een internaat, een therapeutische gemeenschap, de dijk van Benidorm enz.). De openheid en zachtheid waarmee zij deze mensen hun verhaal laten doen, hoe ze er steeds in slagen om onbevooroordeeld te luisteren, hoe zij lichtheid kunnen brengen in soms erg zware levensverhalen en mensen weer een glimlach op het gezicht kunnen toveren, daar heb ik veel bewondering voor. En voor alle andere mensen die hier ook in slagen (minder zichtbaar misschien) ook natuurlijk.

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? De vol-au-vent! Met koekje!

Contact: kim.bastaits@pxl.be

Aanbevolen berichten