Onderzoeker van de maand (21): David Huycke

door Frank Joosten
1,2K views
David Huycke, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL/UHasselt-MAD-Research.

In onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ geven we u elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand David Huycke, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL/UHasselt-MAD-Research.

Naam: David Huycke

Leeftijd: 50 jaar

Getrouwd? Kinderen? Niet getrouwd, twee kinderen: Kaat en Arno. Beiden studeren in het hoger onderwijs. Vaste partner Claudia.

Onderzoeksdomein(en): Het onderzoeksdomein waarbinnen ik werk is de beeldende kunst. Mijn opdracht binnen MAD-Research is het aansturen van de onderzoeksgroep MANUFrACTURE, waar onderzoekers met een artistiek en theoretisch profiel werken rond creatieprocessen en rond het statuut van het kunstwerk, het objet d’art en het designobject.

Als onderzoeker in de kunst ben ik via een kleine aanstelling aan de Universiteit Hasselt ook promotor van enkele doctoraten en heb ik mijn eigen onderzoekslijn die vooral draait rond de zoektocht naar de artistieke expressiemogelijkheden van materialen en technieken, vooral in het domein van het kunst-object, meer specifiek de edelsmeedkunst.

Jouw passie(s)? Het ontwikkelen van nieuw artistiek werk is soms een lijdensweg, maar wanneer op het juiste moment alle fragmenten samenkomen in nieuwe ideeën, inzichten en uiteindelijk in nieuwe objecten, is dat een hoog intellectueel genot. Via tentoonstellingen en symposia reisde ik samen met mijn werk ook de wereld rond en ontstonden hechte vriendschappen met collega’s en gelijkgezinden. Daardoor zou ik kunnen zeggen dat mijn eigen artistieke praktijk mijn passie is.

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Na mijn studie in Antwerpen heb ik een tijdje kunnen samenwerken met Giampaolo Babetto, een Italiaanse ontwerper. Dat contact heeft mijn visie op heel veel dingen veranderd. Op heel korte tijd ontstond een andere energie en nieuwe ideeën die in de loop van mijn carrière toch wel heel belangrijk gebleken zijn.

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Met plezier eet ik in onze catering. Ik ben er terecht trots op en nodig er ook graag externen uit. Zonder vegetariër te zijn, eet ik heel graag uit het veggie-buffet, dus dat mag gerust uit de hoek gehaald worden.

Contact: david.huycke@pxl.be / +32 11 77 50 50

Aanbevolen berichten