Onderzoeker van de maand (25): Roel Renette

door Frank Joosten
1,7K views
Roel Renette, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Bouw en Energie.

In onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ geven we u elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand een man die het bouwen van de toekomst mee vormgeeft: Roel Renette, onderzoeker binnen het expertisecentrumPXL Bouw en Energie.

Naam: Roel Renette

Leeftijd: 34 jaar

Getrouwd? Kinderen? Niet getrouwd, wel wettelijk samenwonend met Krista Brentjens. Nog geen kinderen, wel trotse ouder van een kat (Kyra) en 3 kippen.

Onderzoeksdomein(en): Ik ben werkzaam binnen het expertisecentrum PXL Bouw en Energie, waar ik de voorbije jaren voor het grootste deel bezig was met een onderzoek over lean management in de bouw, met building information modelling (BIM)als versterkende factor. Met dat onderzoek gaan we na hoe je bouwprocessen efficiënter en kostenbesparender kan laten verlopen, door beter te anticiperen, door faalkosten te vermijden en door 3D-modellen te integreren. Samen met de rest van het onderzoeksteam hebben we op dit domein al geweldige dingen kunnen realiseren. Ons onderzoek is gestopt op 1 oktober jongstleden, maar op 20 november zal er wel nog een groots slotevent georganiseerd worden. Meer info volgt! Vanaf 1 oktober mag ik meewerken aan een onderzoek ‘Flexibel wonen’ en een onderzoek genaamd AVX4BIM,wat staat voor ‘Augmented en Virtual reality als informatie- en communicatietool tussen bouwpartners in BIM-gemodelleerde bouwprojecten’.

Jouw passie(s)? Op sportgebied liggen mijn passies bij snowboarden en trailrunning. Al een tiental jaar ben ik een fervent snowboarder: samen met vrienden zoeken we dan ook geregeld de indoorpistes van Peer en Landgraaf op. Jaarlijks gaan we uiteraard ook op welverdiende snowboardvakantie, waar we de echte bergen mogen trotseren. Trailrunning is hardlopen in bossen, meestal op mountainbikeroutes. Hoe vettiger en uitdagender de route, hoe liever ik het doe!

Op niet-sportief vlak ben ik vooral geïntrigeerd door alle innovaties in de bouwsector. Door de voorbije twee jaar onderzoek te hebben mogen doen over lean managament in de bouw is die passie alleen maar groter geworden. Ik was daarvoor ook al voorstander van lean thinking, maar tegenwoordig doe ik er alles aan om zoveel mogelijk mensen (studenten maar ook mensen uit de bedrijfswereld) te inspireren om deze managementfilosfie ook te omarmen. Daarnaast trekt ook BIM – building information modelling – mijn aandacht: ik heb net een opleiding achter de rug en ga er alles aan doen om dit mee te helpen integreren in onze PXL-opleiding professionele bachelor bouw.

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Echte helden heb ik niet, maar er zijn uiteraard wel mensen naar wie ik opkijk. Bijvoorbeeld mensen als Elon Musk of Simon Sinek. Mensen die heel goed weten waarom ze doen wat ze doen en zo met een zeer duidelijk doel voor ogen er alles aan doen om dat doel te bereiken. De doelen van die mensen zijn erop gericht om de samenleving vooruit te helpen zodat het een aangenamere plek wordt voor jou en mij om in te werken en leven.

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Ik smeer iedere morgen boterhammen en eet dus zelden de maaltijden van het PXL-Tech-restaurant in Diepenbeek. Heel af en toe eet ik er wel eens en dan is het altijd geweldig lekker. Ik kan dan ook niet echt een tip geven, ik vind het allemaal super. Wat wel zeker vermeld mag worden, is de klantvriendelijkheid en passie die bij de mensen van de keuken in Diepenbeek zichtbaar aanwezig is. Een dikke pluim voor het hele team!

Contact: roel.renette@pxl.be

Volg PXL Bouw en Energie ook op LinkedIn.

Aanbevolen berichten