Onderzoeker van de maand (37): Tom Lambeens

door Frank Joosten
4,1K views
Tom Lambeens, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL/UHasselt-MAD-Research.

In onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ geven we u elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand een kunstexpert die grossiert in ‘passies’ en geboeid is door het ‘blinde’: Tom Lambeens, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL/UHasselt-MAD-Research.

Naam: Tom Lambeens

Leeftijd: 32 jaar

Getrouwd? Kinderen? Ik vorm een koppel met Marlies. Samen hebben we een zoon die soms naar de naam Linus luistert.

Onderzoeksdomein(en): het beeld in zijn meest ruime verschijningsvorm.

Jouw passie(s)? 
Ik grossier in ‘passies’, al gebruik ikzelf zelden dat woord. Daarvoor doet het me te veel denken aan een vrucht die ik zeker niet tot mijn passies zou rekenen. Aangenomen dat een passie iets is dat in waarde toeneemt naarmate je er aandacht aan besteedt, bestrijkt mijn onderzoek een aanzienlijk deel van mijn passies. Het gaat onder andere om een aantal kunstenaars, zoals Piero della Francesca, Cézanne, Morandi, Seurat, die telkens weer, weliswaar om andere redenen, opduiken.

De afgelopen jaren houd ik me bezig met het ‘blinde’. Binnen een maatschappelijk en wetenschappelijk bestel dat erop gericht is om steeds meer zicht te krijgen op bepaalde zaken, wat wordt uitgedrukt in termen als visibiliteit en transparantie, verliezen we weleens uit oog – letterlijk – dat de toedracht van het wezenlijke vaak blind voor ons blijft. Ten onrechte rust er stilaan een taboe op het blinde, terwijl een hartstocht maar een hartstocht is wanneer het zich blind aan ons voordoet. Hetzelfde geldt overigens voor vertrouwen, of een passie.

Italiaanse amaro, stripverhalen en wielrennen behoren eveneens tot mijn interessesfeer. Vooralsnog stel ik vast dat ik mijn kennis over deze zaken, die vermoedelijk omvattender is dan die van mijn eigenlijk onderzoeksgebied, vanuit een academisch oogmerk onvoldoende heb weten te benutten.

Wie is jouw held(in) (en waarom)? De schilderkunst van Corot vind ik uitermate sexy. Met een lichtvoetige penseelvoering etaleert hij een ongebreidelde kijklust die evenwel nergens al te hitsig wordt. Als weinig ander weerstaat hij aan de drang om al te veel te willen laten zien, wat zowel betrekking heeft op zijn kunde als op hetgeen hij verbeeldt.

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Wat een onheuse vraag! Alsof Rudy en zijn cateringmedewerkers ons nog niet genoeg in de watten leggen. Dat ik uitdij schrijf ik in aanzienlijke mate, samen met mijn povere wilskracht, aan hen toe. Los daarvan: een bouillabaisse mogen ze me altijd voorschotelen…

Contact: tom.lambeens@pxl.be

Aanbevolen berichten