Onderzoeker van de maand (4): Jonas Kiesekoms

door Frank Joosten
1,3K views
Jonas Kiesekoms, coördinator van de expertisecel PXL-Music Research

In onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ geven we u elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Vierde collega op onze vragenstoel: Jonas Kiesekoms, coördinator van de expertisecel PXL-Music Research. Of hoe muziek en onderzoek elkaar niet hoeven uit te sluiten…

Naam: Jonas Kiesekoms

Leeftijd: 30

Onderzoeksdomein(en): In de expertisecel PXL-Music Research bundelen we ons onderzoek in drie speerpunten: data science in de muziekindustrie, hedendaagse muziekeducatie en ‘sound design with meaning’.

Data science in de muziekindustrie is een project waarbij we de verschillende spelers in de muzieksector willen sensibiliseren en adviseren over hoe ze data in hun beslissingsproces kunnen bijhouden en gebruiken. Steeds meer muziek, concerttickets en merchandisingartikelen worden online verkocht. Hierdoor kom je als band, organisator of label heel veel te weten over je fans. Maar wat doe je precies met die kennis? Hoe verzamel je data op een correcte manier en welke inzichten kan je verwerven door je data op een gestructureerde manier te bekijken? We geven advies aan partners en bouwen voorspellende modellen voor return on investment bij concerten en albumreleases.

Muziek- en klankontwerp: sound design with meaning

Daarnaast willen we ook muziekeducatie onder handen nemen. De blokfluiten en huis-tuin-en-keukenrammelaars hebben al te lang onze oren gekweld. Tijd voor een update! We nemen de nieuwste vormen van musiceren onder de loep en kijken hoe applicaties als de Ableton Push controller of Sonic Pi in de lagere school geïntegreerd kunnen worden.

Sound design with meaning, ten slotte, is een speerpunt waar we alle projecten rond geluidscreatie bundelen. We gaan voorbij het creatieproces op zich, maar willen onderzoeken waarom sommige geluiden bepaalde sferen oproepen, en welke toepassingen dit met zich meebrengt voor bijvoorbeeld het ontwikkelen van games, marketing of sonic branding.

Jouw passie(s)? Muziek uiteraard. In het weekend kan je me achter de draaitafels vinden als deel van Mumbai Science. We spenderen elk vrij moment in de studio, op zoek naar de perfecte dansvloertrack.

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Er zijn zoveel kleine helden waar ik naar opkijk, te veel om op te noemen. Mensen die zich elke dag inzetten voor dingen waar ze in geloven. Helden die zich 100% geven voor hun organisatie, hun familie of hun gemeenschap, dat zijn de mensen die me elke dag inspireren.

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? De vegetarische opties zijn altijd voortreffelijk! En de burrito is mijn persoonlijke favoriet.

Contact: jonas.kiesekoms@pxl.be

Aanbevolen berichten