Onderzoeker van de maand (40): Carla Vreys

door Frank Joosten
3,2K views
Carla Vreys, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Log-IC.

In onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ geven we u elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand een dame die een heuse carrièremove maakte, van platwormen tot logistiek: Carla Vreys, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Log-IC.

Naam: Carla Vreys

Leeftijd: 49 jaar

Getrouwd? Kinderen? Ik heb mijn man 30 jaar geleden leren kennen. De vonk sloeg over en ondertussen zijn we bijna 26 jaar getrouwd. We hebben twee zonen, Karel van 20 jaar en Arnout van 16 jaar.

Onderzoeksdomein(en): Van opleiding ben ik bioloog: ik heb gedoctoreerd op het boeiende liefdesleven van simultaan hermafrodiete platwormen. “Wie houdt zich daar nu mee bezig?”, hoor ik je al denken, maar geloof me vrij: als je die beestjes eenmaal bezig hebt gezien, dan ga je helemaal overstag! Van de biologie ben ik in het milieuonderzoek verzeild geraakt en daarna een 10-tal jaar in het geneesmiddelenonderzoek. Superinteressant en wetenschap van de bovenste plank. Alleen het verre rijden en de vele reizen waren er te veel aan. Vandaar dat ik in 2014 de industrie vaarwel heb gezegd en opnieuw de overstap heb gemaakt naar de unief. Aan de UHasselt heb ik 3 jaar de Leerstoel Hoogbegaafdheid geleid in opdracht van Exentra, het expertisecentrum rond hoogbegaafdheid in Vlaanderen. Hoogbegaafdheid, een luxeprobleem? Helaas is de realiteit vaak anders…

En toen kwam Bart Carlens, onderzoekshoofd van PXL Log-IC, aankloppen met de vraag of ik zijn team wou komen versterken. Met al mijn ervaring met onderzoek en het schrijven van projectaanvragen was ik de missing link in zijn team. Van platwormen naar logistiek, dat deed menig wenkbrauw fronsen. En toch bleek het een goede match te zijn. Ik werd supergoed onthaald in het team en een boeiende wereld ging voor mij open. Ondertussen leid ik met hart en ziel twee grote onderzoeksprojecten, elk met een looptijd van 3 jaar.

LogistiekLerenZonderGrenzen is een Interreg-project, waarbij we samen met Hogeschool Fontys (Nederland) een innovatief opleidingsprogramma ontwikkelen om logistieke studenten en professionals klaar te stomen voor de competenties, technologieën en trends van de toekomst. Zo krijgt de hele logistieke sector in de Limburgse grensregio een stevige duw in de rug.

Het tweede grote project heeft de toepasselijke titel Ziekenhuislogistiek 2.0: Maak tijd voor zorg! Ziekenhuizen staan voor heel wat nieuwe uitdagingen. De financiële druk is hoog en de zorg voor de patiënt moet aan steeds strengere kwaliteitseisen voldoen. Ziekenhuizen moeten zich dan ook kunnen focussen op hun kerntaak: zorg verlenen aan de patiënt. Niet-zorggerelateerde taken moeten efficiënter worden georganiseerd en mogen geen nodeloze tijd opeisen van de zorgverleners. Dit kan door de logistieke processen te analyseren en te optimaliseren vanuit een industriële benadering. Eén doel staat hierbij voorop: de werklast van de zorgverleners verlagen. AZ Vesalius (Tongeren), Sint-Franciscusziekenhuis (Heusden-Zolder) en Ziekenhuis Maas en Kempen (Maaseik) doen in dit innovatieve project dienst als proeftuin.

Jouw passie(s)? Ik ben redelijk avontuurlijk aangelegd en hou er dan ook van om nieuwe oorden op te zoeken. Liefst afgelegen in de natuur, vol wilde dieren en planten. Ook vogels spotten hoort daarbij, soms wel wat tot ergernis van de zonen die niet altijd de fun zien van naar een groep eenden staren of naar een zeldzame vogel in een boom. Ook sporten staat in mijn top 3 van lievelingsactiviteiten: fietsen, lopen, wandelen, zolang ik maar actief kan bewegen. Ik speel ook al meer dan 30 jaar badminton, waarvan de laatste 10 jaar bij Kurbad in Kuringen, een club met een heel familiale sfeer. En na het douchen kruip ik in de zetel om mij te verdiepen in een goed boek. Fictie en non-fictie, alles kan mij bekoren.

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Echte helden heb ik niet, maar ik kijk wel op naar mensen die op pure wilskracht en doorzettingsvermogen een verschil kunnen maken. Ik denk dan aan de voormalige triatleet Marc Herremans. Zijn gedrevenheid en passie zijn een ware inspiratiebron. Ook een van mijn beste vriendinnen, Nele Spelmans, nog lector geweest aan Hogeschool PXL, maar helaas veel te vroeg van ons heengegaan, was zo’n inspiratiebron. Altijd het zonnetje in huis, altijd optimistisch…

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Het veggie-menu kan ik iedereen warm aanbevelen, afgewisseld met een lekker stukje zalm. Heerlijk gewoon!

Contact: carla.vreys@pxl.be / +32 11 77 55 17

Lees ook:

Logistiek leren zonder grenzen

Aanbevolen berichten