Onderzoeker van de maand (42): Arthur Moelants

door Frank Joosten
3,K views
Arthur Moelants, onderzoeker binnen de expertisecel PXL Music-Research.

In onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ geven we u elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand een jonge, gepassioneerde expert in ‘immersive music’: Arthur Moelants, onderzoeker binnen de expertisecel PXL Music-Research.

Naam: Arthur Moelants

Leeftijd: 22 jaar

Getrouwd? Kinderen? Niet getrouwd, geen kinderen.

Onderzoeksdomein(en): Binnen de expertisecel PXL Music-Research ben ik bezig met Immersive Music, soms ook 360 Audio genoemd. Concreet willen we onderzoeken hoe muzikanten en technici gebruik kunnen maken van de opkomende ‘immersive audio’-technologie, waarbij muziek 360 graden rond van alle kanten komt, wat voor een heel aparte beleving zorgt. Die nieuwe technologie zorgt voor heel wat uitdagingen in alle stappen van het creatieproces – tijdens het componeren, het opnemen, het mixen en het live performen – en het zijn die uitdagingen waarmee we in ons onderzoek en onze experimenten aan de slag gaan.

Jouw passie(s)?  Naast een enorme passie voor muziek spelen en opnemen, heb ik ook een grote passie voor film en beeld. Aanvullend op mijn onderzoekswerk aan Hogeschool PXL ben ik dan ook een nieuwe studie Cinematografie begonnen aan het RITCS in Brussel. Om wat rust te vinden, ga ik graag al eens golfsurfen op de Canarische Eilanden.

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Mijn held is Jimi Hendrix. Als wij met PXL-Music ooit zo innovatief kunnen zijn met 360 als hij was met stereo, zou ik vredig kunnen heengaan. Hoe Jimi er in 1968 met ‘Electric Ladyland’ in slaagde om die – toen nieuwe – stereotechnologie te gebruiken om er een smaakvol, muzikaal en vernieuwend geheel mee te maken, was ongezien en blaast ook mij nog elke keer van m’n sokken.

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Ik ga hier toch voor de fameuze videe met frietjes en kroketjes. Toen ik nog PXL-Music-student was, hebben mijn klasgenoten en ik daarvan ontelbare keren genoten, zo vaak dat het op den duur écht onze oren uit kwam. Maar elke keer dat ik op PXL kom, hoop ik stiekem toch dat er weer een lekker videetje klaarstaat.

Contact: arthur.moelants@pxl.be

Lees ook: PXL opent Immersive Music Labo

Aanbevolen berichten