7 belangrijke skills in de logistiek van de toekomst

door Carla Vreys
2,1K views
De logistieke sector evolueert voortdurend en hetzelfde geldt voor de skills die je in de sector nodig hebt.

Internet of things (IoT), artificiële intelligentie (AI), robots, industrie 4.0, big data en digitalisering… het zijn allemaal revolutionaire innovaties die je niet alleen in productiebedrijven of de IT-sector terugvindt. Ook in de logistiek en supply chain zullen ze voor grote veranderingen zorgen. Bovendien heeft dit alles een impact op de manier van werken: een shift van manuele, repetitieve taken naar strategisch denken op een hoger niveau. Dit vraagt om nieuwe kennis en nieuwe competenties. Van planning, inkoop, leveranciersrelaties, kwaliteits- en voorraadbeheer tot magazijnoptimalisatie: ontdek in dit artikel welke skills je nodig hebt.

Logistieke skills van de toekomst

  1. Strategisch plannen & denken: Slimme technologieën kunnen dan wel manueel en repetitief werk overnemen, de achterliggende strategie om de hele supply chain te optimaliseren en af te stemmen blijft de belangrijkste factor. Op een strategisch niveau plannen en denken wordt zo cruciaal.
  2. End-to-end samenwerking: Verticaal, horizontaal, binnen en buiten de organisatie: in een geglobaliseerde wereld wordt samenwerken in elke fase beslissend. Niet meer denken in afdelingen, maar denken in processen en dit centraal stellen in de organisatie, is dus de boodschap.
  3. Technologische expertise: Technologie evolueert razendsnel en creëert tal van nieuwe mogelijkheden. Ondernemingen die graag het voortouw nemen in technologische ontwikkelingen zullen een streepje voor hebben. Innovaties evalueren, testen en inzetten wanneer ze een toegevoegde waarde hebben, levert een groot concurrentievoordeel op. Een doorslaggevende mindset voor logistieke experts van de toekomst.
  4. Soft skills’-leiderschap: Van managers wordt meer gevraagd dan enkel het aansturen van bedrijfsprocessen. Goede ‘people managers’ zijn de toekomst. Ze onderscheiden zich door een uitgebreide set ‘soft skills’ zoals creativiteit, samenwerken, overtuigingskracht, timemanagement en aanpassingsvermogen. Op die manier komen de individuele talenten van medewerkers tot bloei.
  5. Data-driven mentaliteit: Voortdurend analyses maken, grote hoeveelheden data snel verwerken en de resultaten gebruiken om op feiten gebaseerde beslissingen te nemen: dat is een data-driven mentaliteit. Zowel voor leidinggevenden als voor werknemers wordt het een fundamenteel onderdeel van de dagelijkse activiteit.
  6. Expertise op het gebied van risicobeheer: In elke supply chain zijn er tal van risico’s aanwezig. Zeker in een hightechomgeving en binnen een end-to-endnetwerk kunnen ze de logistieke flow belemmeren en onderbreken. De risico’s identificeren, voorkomen en reduceren wordt dus een kritieke factor voor de groei van logistieke bedrijven.
  7. Flexibiliteit & verandering: Wil je in de toekomst succesvol blijven opereren? Dan is een flexibele productie- en logistieke organisatie de sleutel tot succes. Steeds meer factoren kan je immers niet controleren: ze vragen een aanpak op maat. Omgaan en inspelen op deze veranderende omstandigheden is dus misschien wel de allerbelangrijkste skill.

Wil jij meer weten over de skills die je nodig hebt in de logistiek van de toekomst? Of ze aanleren?

Met Logistiek Leren Zonder Grenzen, een interactief opleidingsprogramma ontwikkeld door de hogescholen PXL en Fontys met steun van Interreg, helpen we jou deze nieuwe trends en technologieën succesvol te omarmen en toe te passen.

Ontdek hier meer over dit project, volg onze LinkedIn-pagina, abonneer je op onze nieuwsbrief of stuur je vraag naar Carla Vreys (PXL) of Danny Jonker (Fontys).

Contact: carla.vreys@pxl.be

Dit project wordt gefinancierd binnen het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: www.grensregio.eu. Het project wordt verder ook financieel ondersteund door de provincies Belgisch- en Nederlands-Limburg.

Aanbevolen berichten