Onderzoeker van de maand (5): Inge Pasteels

door Frank Joosten
2,1K views
Inge Pasteels, coördinator van de expertisecel PXL Social Work-Research.

In onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ geven we u elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Op onze rooster: Inge Pasteels, coördinator van de expertisecel PXL Social Work-ResearchOf hoe onze experte ‘gezin en samenleving’ zelf ook ervaringsdeskundige is…

Naam: Inge Pasteels

Leeftijd: 43

Getrouwd? Kinderen? Ik ben getrouwd en heb vijf kinderen: Mirthe is 17 jaar, Lander is 14 jaar, Kaat en Noor zijn allebei 12 jaar. Linde, de tweelingzus van Mirthe, is overleden.

Onderzoeksdomein(en): Ik doe al vele jaren wetenschappelijk onderzoek in de domeinen van de familiesociologie en de surveymethodologie. Recent kwam daar praktijkgericht onderzoek bij rond eenzaamheid, budget- en schuldhulpverlening en het versterken van families in transitie.

Jouw passie(s)? Mijn tijd gaat voornamelijk naar mijn gezin en mijn werk. Vier kinderen mogen coachen tot assertieve welopgevoede jongvolwassenen is een zeer boeiend traject dat ik als volgt zou samenvatten: eerst probeer je ze tien jaar lang assertief te maken en zelfvertrouwen te geven, daarna spendeer je tien jaar om hen te leren deze verworven eigenschappen met verstand te gebruiken (en vooral niet tegen mij) :-).

Ik doe mijn werk zeer graag en de uitdaging om telkens nieuwe inzichten toe te voegen aan bestaande kennis en daarover met academische ‘peers’ of professionelen uit het werkveld in debat te gaan, om zo met voortschrijdend inzicht verder te bouwen aan wat we weten, creëert een positieve dynamiek waardoor deze job blijft boeien.

In mijn vrije tijd vind ik het leuk projecten op te starten die wat grensverleggend zijn en die – ondanks de wat opgetrokken wenkbrauwen van mijn liefhebbende omgeving 🙂 – ook tot een goed einde te brengen. Zo reed ik op een mooie zomerdag met een mountainbike de Mont Ventoux op met slechts 100 km fietstraining in de benen (voor de Ventoux-kenners: ik reed langs Bédoin en zonder te stoppen onderweg!), ik liep tot een drietal jaar geleden een heleboel halve marathons waarbij de eindstreep na twee uur afzien bereiken elke keer opnieuw een euforisch yes-I-did-it-gevoel gaf. De ambitie is om het sporten in 2017 gestaag herop te starten, beginnende met een voorzichtige start-to-run :-). Een project waar ik de laatste jaren mijn vrije tijd aan spendeer, is vastgoed kopen en renoveren: ook een hele uitdaging. Verder rijd ik zeer graag met de auto. Wel bij voorkeur zonder fileleed: het mag wat vooruit gaan. 🙂 Tot slot vind ik het tof om nu en dan rustig en zelfs ambachtelijk bezig te zijn en dan (tuin)decoraties te maken met bloemen, planten, ornamenten enz.

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Helden? Moeilijke vraag… Ik waardeer de inzet van vele mensen op vele domeinen… Als ik toch iemand moet noemen, dan zou ik Belgische fertiliteitswetenschappers willen nomineren, die wereldtop zijn in hun vakgebied. Kindjes maken in een schaaltje, vervolgens van 8 celletjes “heel klein mensje” twee cellen wegnemen, die grondig genetisch onderzoeken, het goedgekeurde hoopje cellen in vivo plaatsen en dat zo nauwkeurig kunnen doen dat er jaren later vier tieners aan tafel zitten die de oren van mijn kop eten, te laat gaan slapen, ergerlijk veel rommel en lawaai maken en nooit opruimen, maar die ook heel erg lief en grappig en tof en intelligent en behulpzaam zijn – dat laatste vooral wanneer het hen goed uitkomt 🙂 – en die dus doodgewone maar kerngezonde en daarom zulke bijzondere kinderen zijn, dat vind ik nu eens heel erg straf!

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Voorzie elke dag een koolhydraatvrij gerecht. Dat schijnt gezond te zijn en het is alvast erg hip.

Contact: inge.pasteels@pxl.be

Aanbevolen berichten