Bouwwerf zkt drone

door Adrien Buteneers
1,9K views
Dronebeeld van een actuele bouwwerf: Limtec en de nieuwe Bouwcampus in Diepenbeek

Drones: ze lijken op het eerste gezicht misschien vooral leuk speelgoed, maar ze zijn ook bijzonder nuttig. Op bouwwerven bijvoorbeeld…

De DJI Phantom 3-drone

Onderstaand filmpje toont de beelden die een professionele drone, de DJI Phantom 3, onlangs maakte van de PXL-Tech-campus in Diepenbeek. De drone maakt gebruik van gps-positionering en heeft nog heel wat andere ‘advanced features’, o.m. follow me, points of interest en way points. Het toestel heeft een vliegbereik van 1 km en een vliegduur van 25 minuten (per vlucht), met een maximale snelheid van 58 km/h. De beelden worden gemaakt met een HD-camera voor 12 megapixelfoto’s of 2.7K-video’s met actieve gimbal-stabilisatie.

Deze video toont luchtbeelden van de PXL-Tech-campus in Diepenbeek. De beelden werden gemaakt met een gps-gestuurde drone. Het expertisecentrum PXL Bouw en Energie onderzoekt hoe dronetechnologie en augmented reality ingezet kunnen worden om de kwaliteit en efficiëntie van bouwprocedés te verhogen.

Het expertisecentrum PXL Bouw en Energie gebruikt deze drone binnen een TETRA-onderzoeksproject om observatievluchten uit te voeren boven bouwwerven. Op de begeleidende foto’s ziet u een voorbeeld van de werf van Limtec en de nieuwe Bouwcampus, het toekomstige gebouw van de Confederatie Bouw Limburg in Diepenbeek, uitgevoerd door Mathieu Gijbels volgens een ontwerp van HVC Architecten. Door observatievluchten met drones uit te voeren, kan snel en efficiënt – via multimomentopnames – de vordering van de werken opgevolgd worden en wordt er heel wat nuttige informatie verzameld: de werfinrichting, de opstelling van de bouwkranen, de positie van de materiaalvoorraden, de loopwegen op de werven, tijdelijke opstellingen van installaties, hijstoestellen, het grondverzet, inspecties op grote hoogte, noem maar op.

De actuele werf van de Bouwcampus in Diepenbeek: in de funderingsfase, met schroefpalen.

De opnames zullen ook gebruikt worden als digitaal lesmateriaal voor de PXL-Tech-opleidingen, in combinatie met 360°-foto’s en -video’s. Een voorbeeldje van een 360°-video zie je hier.

De PXL-Tech-campus in Diepenbeek is voor de PXL-opleiding bouween ‘living lab’ voor onder andere 3D-scanningtechnieken. De introductie van die nieuwe technologieën op de campus is een mooi voorbeeld van cocreatie tussen onderzoekers, specialisten uit het werkveld en eigen studenten. Studenten worden zo ook junior-onderzoekers. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Bouwwerf van 20 sociale woningen met ondergrondse parking (Vilsterbron, Borgloon).

Meer info: Arie Buteneers, onderzoekshoofd PXL Bouw en Energie / adrien.buteneers@pxl.be / +32 11 77 54 18

Lees ook ons artikel over efficiënter ‘lean’ bouwen.

Aanbevolen berichten