Onderzoeker van de maand (51): Bart Put

door Frank Joosten
2,4K views
Bart Put, onderzoeker binnen de expertisecel PXL Social Work-Research.

In onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ geven we u elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand een socioloog gespecialiseerd in flexibel wonen, huisvesting en woonhulpverlening, met een passie voor muziek: Bart Put, onderzoeker binnen de expertisecel PXL Social Work-Research.

Naam: Bart Put

Leeftijd: 41 jaar

Getrouwd? Kinderen? Getrouwd en één dochtertje (8 jaar).

Onderzoeksdomein(en): Ik ben afgestudeerd als socioloog, en heb me als onderzoeker aanvankelijk verder gespecialiseerd in de theoretische sociologie en de sociale theorie. Sinds mijn aanstelling bij PXL Social Work-Research verdiep ik me echter hoofdzakelijk in maatschappelijke uitdagingen rond wonen en huisvesting.

Momenteel werk ik in twee onderzoeksprojecten rond huisvestingsproblematiek. In het project ‘Flexibel wonen voor iedereen’ breng ik de uitdagingen in kaart die voortvloeien uit structurele veranderingen in het gezinsleven. Gezinnen zien er in Vlaanderen vandaag de dag toch wel enigszins anders uit dan pakweg dertig jaar geleden. Maar onze woongewoontes of -idealen zijn nog niet echt gevolgd. Een zicht krijgen op die knelpunten, is een noodzakelijke stap richting mogelijke oplossingen. In een ander project bekijk ik de knopen die zich situeren aan de ‘onderkant’ van de private huurmarkt, met een sterke focus op ondersteuningsnoden van huurders en verhuurders, onder meer in relatie tot de (woon)hulpverlening.   

Daarnaast ben ik momenteel – net als mijn collega’s binnen de expertisecel – betrokken in een onderzoek dat, naar aanleiding van de Covid-19-crisis, de actuele evoluties, problemen en good practices binnen het sociaal werk tegen het licht houdt.              

Jouw passie(s)? Ik ben vooral erg gepassioneerd als het op muziek aankomt. Het heeft weinig zin om hier een ‘best of’ lijstje aan te leggen. Het zou ook geen enkele logica of consistentie vertonen, vrees ik. Het verbaast me nog steeds elke dag hoe sommige artiesten of componisten erin slagen om zo met je emoties aan de haal te gaan, gewoon door geluid te organiseren op een bepaalde manier. Bizar eigenlijk…

Wie is jouw held(in) (en waarom)? “Mijn held”… dat suggereert een soort ziekelijke adoratie. Dat lijkt me te vermijden. Veel mensen doen bijzondere dingen, dat wél, dingen waarvan ik om heel uiteenlopende redenen vind dat ze van enorme meerwaarde zijn voor onze samenleving. Uiteraard kan je in deze tijden niet anders dan grote bewondering koesteren voor die mensen die, vaak in allesbehalve evidente omstandigheden, met volle overgave levens redden, ongelijkheid bestrijden, basisnoden lenigen of andere vormen van urgente hulp bieden. Maar evengoed heb ik bijvoorbeeld bewondering voor onderzoekers of – het is bijna een vies woord geworden – intellectuelen die, wars van de waan van het moment, de tijd nemen om klaarheid te scheppen in complexe sociale vraagstukken zonder onrecht te doen aan die complexiteit. Dat is niet vanzelfsprekend in een samenleving die grotendeels in het teken staat van een gevecht om aandacht en snelle communicatie. Ik ben ervan overtuigd dat ook zij op hun manier voor een betere wereld zorgen, een wereld waarin plaats is voor nuance, openheid en bescheidenheid. Niklas Luhmann, Pierre Bourdieu, Bruno Latour… het zijn voor mij helden in die zin. Maar ze gingen ook gewoon ’s avonds met het hondje wandelen, hoor…     

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Voor de snelle hap: het broodje gebakken kip! De stralende glimlach van de cateringmedewerkers krijg je er altijd gratis bij!  

Contact: bart.put@pxl.be

Aanbevolen berichten