Onderzoeker van de maand (53): Frederik Vreys

door Frank Joosten
2,1K views
‘Als je een liggende foto vraagt, dan krijg je een liggende’ moet hij gedacht hebben: Frederik Vreys, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Smart ICT.

In onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ geven we u elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand een IT-techneut pur sang en vader in spe: Frederik Vreys, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Smart ICT.

Naam: Frederik Vreys

Leeftijd: 28 jaar

Getrouwd? Ja! 1 jaar en 4 maanden getrouwd met Elke Thuwis. We zijn 11 jaar samen. 

Kinderen? Ons eerste kindje is op komst! Het geslacht vraag je? Een jongetje. Maar voor de naam zal je nog even moeten wachten tot 3 juni 😉.

Onderzoeksdomein(en): Binnen het expertisecentrum PXL Smart ICT houd ik mij vooral bezig met Internet of Things en met autonoom rijdende voertuigen in de micromobility-sector.

Het leuke aan Internet of Things is dat dit onderzoeksdomein aansluit bij wat ik voorheen op de Universiteit Hasselt deed. Toen werkte ik aan een nieuw type sensor om mogelijk zieke personen te kunnen testen in technologiearme omgevingen. Die sensor kan de diagnose via een telecommunicatienetwerk tot in de ziekenhuizen brengen. Op die manier kunnen zieke personen sneller een behandeling krijgen. Zeker in arme omgevingen verhogen we daarmee de levensverwachting.

Verder werk ik dus ook mee aan onderzoek rond autonoom rijdende voertuigen in de micromobilitysector. Mensen verplaatsen zich alsmaar vaker met kleine, deelbare elekrische voertuigen, zoals e-steps. Maar stel dat je nu pas om 10 uur op je werkplek moet zijn? Dan zullen er geen deelsteps meer over zijn op het station of op de parking. Door die elektrische voertuigen autonoom te maken, kunnen ze zich steeds perfect blijven verdelen zodat niemand nog een voertuig tekortkomt. In dit onderzoek neem ik de electronic engineering voor mijn rekening. Ik sta in voor de hardware die het voertuig bestuurbaar maakt. Mijn partner in crime, Sam Vanderstraeten, neemt het IT-gedeelte op zich.

Jouw passie(s)?  Ik kijk er elke dag naar uit om anderen iets bij te leren, om anderen met behulp van verhalen en ervaringsmomenten kennis bij te brengen. In mijn vrije tijd verlies ik me ook graag in een goed verhaal. Dat kan een boek zijn, een film, game of welke multimediatechnologie dan ook. Zelf werk ik nu aan een dungeons and dragons-campagne waar ik mensen mee op sleeptouw neem door mijn eigen verhaal!

Wie is jouw held(in) (en waarom)? De laatste tijd denk ik vaak aan toen ik 6 jaar was en er thuis voor het eerst een homecomputer werd geïnstalleerd. Dat heeft ongetwijfeld de rest van mijn leven beïnvloed en mij gemaakt tot de techneut die ik vandaag de dag ben. Dat mijn vader in 1998 al besliste om een computer in huis te halen – terwijl niemand anders van mijn klas dat al had – maakt van hem mijn held.

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Zelf ben ik nogal verknocht aan mijn potje Aiki Noodles elke middag. Lekker en snel. Maar van wat ik hoor over de PXL-Catering en van de keren dat ik er zelf ben geweest, kan ik alleen maar zeggen: ‘Keep up the good work!’ Jullie leveren echt fantastisch werk.

Contact: frederik.vreys@pxl.be

Aanbevolen berichten