Logistiek kent geen grenzen

door Carla Vreys
1,4K views
LogistiekLerenZonderGrenzen: onder die noemer werken Fontys Hogeschool, Hogeschool PXL en een hele reeks partners uit Nederlands en Belgisch Limburg nauw samen in een nieuw onderzoeksproject binnen het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland. Doel: samen de competenties van de logistieke professionals van de toekomst vormgeven en versterken. Afbeelding: Pexels.

Logistiek kent geen grenzen. In de Limburgse economie – zowel aan Vlaamse als aan Nederlandse zijde – is de logistiek een echte speerpuntsector. Voldoende aanleiding voor het grensoverschrijdende opleidingsprogramma LogistiekLerenZonderGrenzen, waarin Fontys Hogeschool en Hogeschool PXL intensief samenwerken.

De logistieke sector is een speerpuntsector voor de Limburgse economie, zowel aan Vlaamse als aan Nederlandse zijde. Door de centrale ligging en de multimodale ontsluiting behoort de grensregio tot de top 10 van logistieke hotspots in West-Europa. Deze positie wil Limburg ook in de toekomst behouden, mede door logistieke activiteiten met hoge toegevoegde waarde te blijven aantrekken. Parallel met de groei van de logistieke sector is er ook een snel groeiende vraag naar hoger gekwalificeerd, breder inzetbaar logistiek personeel, vooral bij kmo’s. Mede door de voortschrijdende digitalisering en robotisering dreigen daar nu al tekorten te ontstaan aan personeel op bachelorniveau dat over de juiste kennis en competenties beschikt om de nieuwste technologieën te kunnen implementeren en aansturen.

Een mooi filmpje van de Nederlandse provincie Limburg over het project LogistiekLerenZonderGrenzen. Credits: Beeldwerk.TV

Het Interreg-project ’LogistiekLerenZonderGrenzen’ zet in op de ontwikkeling van een innovatief grensoverschrijdend opleidingsprogramma waarin ‘online onderwijs’ wordt gecombineerd met praktijkopleidingsmodules. Zowel studenten, werkenden, zij-instromers als docenten middelbaar onderwijs kunnen deelnemen aan virtual classrooms, webinars, college tours, student challenges en bedrijfsstages. Deze opleidingsmodules worden in nauwe samenwerking met kleine en middelgrote bedrijven uit de logistieke sector ontwikkeld. Het project wil op deze manier het groeiende tekort aan hoogopgeleide logistieke medewerkers in de grensregio aanpakken.

Na afloop van dit driejarige project – waarin Hogeschool PXL vertegenwoordigd wordt door het expertisecentrum PXL Log-IC – zullen de ontwikkelde opleidingsmodules duurzaam ingebed worden in de reguliere onderwijsprogramma’s van PXL (Hasselt) en Fontys (Venlo).

Contact: carla.vreys@pxl.be

Dit project wordt gefinancierd binnen het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Hogeschool PXL (Hasselt) en Fontys (Venlo) staan aan het roer en werken nauw samen met ELC Limburg, KennisDC Logistiek, Voka-KvK Limburg, POM Limburg en bedrijven uit de logistieke sector.

Lees ook:

5 baanbrekende trends die de logistieke wereld veranderen

Trendrapport: de logistieke professional van de toekomst

7 belangrijke skills in de logistiek van de toekomst

Logistiek leren zonder grenzen

Aanbevolen berichten