Onderzoeker van de maand (56): Ilona Stouten

door Frank Joosten
2,3K views
Ilona Stouten, lector Elektromechanica binnen PXL-Green & Tech en onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Bouw en Energie.

In onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ geven we u elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand een immer vrolijke, veelzijdige technologie-experte met een zwak voor snelle, mooie wagens: Ilona Stouten, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Bouw en Energie.

Naam: Ilona Stouten

Leeftijd: 42 jaar

Getrouwd? Kinderen? Niet getrouwd, wel samenwonend met Peter Tureluren. Samen hebben we één dochter van bijna 10 jaar, Jinte.

Onderzoeksdomein(en): Die zijn gedurende mijn loopbaan aan de hogeschool wel geregeld veranderd.

Zo ben ik gestart met projecten in de plaatbewerking, waarbij technieken zoals robotisering bij het plooiproces en 3D-meettechnieken aan bod kwamen. Een van de 3D-meettechnieken is het optisch meten van objecten, beter bekend als 3D-scannen. Met die techniek kan je opnieuw digitale modellen (CAD-modellen) maken van een object; dat proces noemen we ook Reverse Engineering. Die modellen kan je vervolgens sturen naar een 3D-printer of kan je gebruiken bij andere productiemachines.

Een ander onderzoeksdomein bevindt zich in de onderhoudswereld. In dat kader heb ik onderzoek gedaan naar de manier waarop je de conditie van een (productie)machine kan meten en zo kan voorspellen wanneer welk onderhoud moet gebeuren. Een ander project handelde over de energie-efficiëntie van een machine waarbij we antwoorden zochten op de vraag: ‘Welke factoren zorgen ervoor dat het rendement van een machine verhoogd kan worden?’.  

Binnen het expertisecentrum PXL Bouw en Energie loopt momenteel het project ‘Augmented Reality for Smart Maintain & Operate’ (kortweg AR4SMARTMO). Met ons team helpen we bouwbedrijven, sociale huisvestingsmaatschappijen en facilitybedrijven om stap voor stap te groeien in mensgerichte en duurzame digitalisering, door gebruik te maken van BIM (Building Information Modelling), virtual reality (VR) en augmented reality (AR).  

Naast het toepassen van VR in de bouw ben ik ook bezig met het maken van VR-leermodules. Dat doe ik samen met andere expertisecentra en diensten. VR-leermodules zijn 360°-opnames die je – in de door PXL zelf ontwikkelde softwaretool Vivista – kan verrijken met extra informatie en eventueel een evaluatie, om er zo een leermodule van te maken.

Jouw passie(s)? Een van mijn passies is lopen. Ik ben nogal sportief aangelegd, waardoor ik wel wat kilometers per week lopend doorbreng. Dat kan zowel op de weg als in het bos zijn. Dit jaar heb ik al twee halve marathons gelopen en hopelijk volgen er nog veel meer.

Verder heb ik ook wel oog voor mooie wagens. Ik ben misschien wel een beetje een autofreak, met een lichte voorkeur voor BMW, aangezien ik de nog duurdere merken niet kan betalen :-).

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Echte helden heb ik niet, maar ik kijk wel op naar mensen die heel positief in het leven staan en die anderen een goed gevoel kunnen geven en een lach op hun gezicht kunnen toveren. Want zeg nu zelf: een glas is toch beter halfvol dan halfleeg?

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Het liefst van al smul ik van de salade-bar, maar daarnaast waag ik me soms ook graag aan een vers klaargemaakt broodje of een lekkere pasta.

Contact: ilona.stouten@pxl.be

Aanbevolen berichten