Onderzoeker van de maand (60): Timon Smeets

door Frank Joosten
1,9K views
Timon Smeets, onderzoeker binnen de expertisecel PXL BIO-Research.

In onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ geven we u elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand een collega die oog heeft voor alles wat groeit, bloeit, vliegt of zoemt: Timon Smeets, onderzoeker binnen de expertisecel PXL BIO-Research.

Naam: Timon Smeets

Leeftijd: 28 jaar

Getrouwd? Kinderen? Al een poos gelukkig samen met mijn vriendin Naomi.

Onderzoeksdomein(en):

Als onderzoeksmedewerker bij PXL BIO-Research houd ik mij voornamelijk bezig met de praktische opvolging van de lopende projecten. Die zijn voornamelijk te situeren in de vakgebieden biodiversiteit, invasieve exoten, milieu en moleculaire biologie. Na mijn opleiding groenmanagement – toen nog aan de PHL – heb ik nog een opleiding laboratoriumtechnologie gevolgd. Het was altijd mijn droom om beide opleidingen te kunnen combineren en het onderzoek binnen PXL Bio-Research leent zich daar uitstekend toe! Zo help ik bijvoorbeeld met de coördinatie van de bestrijding van de invasieve Amerikaanse stierkikker tot en met de analyse van hun DNA in het labo.

Jouw passie(s)? Zowel in binnen- als buitenland gaat mijn aandacht tijdens tripjes – soms tot grote ergernis van mijn gezelschap – uit naar alles wat groeit, bloeit, vliegt of zoemt. Net voor de corona-periode ben ik ook met mijn vriendin verhuisd naar een huis met een tuin in Genk en sindsdien probeer ik onze tuin wat om te vormen naar een aantrekkelijke plek voor zowel mens als dier. Met wat kleine ingrepen kun je al snel heel wat bereiken en kan je het leven in je tuin zien toenemen.

Tijdens de eerste lockdown ben ik, samen met half Vlaanderen, beginnen fietsen en via een kameraad ben ik met de gravelbike-hype in contact gekomen. Met zo een fiets, een beetje een kruising tussen een koersfiets en een mountainbike, kan je de toeristische fietspaden links laten liggen en jezelf onderdompelen in de natuur, terwijl je ongestoord aan je conditie werkt (of, in mijn geval, een poging doet tot). Al is het soms maar een excuus om achteraf de elektrolyten terug aan te vullen met een liefst zo lokaal mogelijk biertje.

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Met het risico om opgepakt te worden door de clichépolitie, maar ik ben opgegroeid met de documentaires van David Attenborough. De manier waarop hij zijn passie kan overbrengen en hele generaties inspireert vind ik echt bewonderenswaardig. Helaas is het in de recentere documentaires vaak de bewustmakende ondertoon die me bijblijft. Voor de rest heb ik een immens respect voor iedereen die strijdt tegen desinformatie en polarisatie. In mijn ogen twee van de grootste bedreigingen voor onze samenleving en planeet in het algemeen.

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Moeilijke vraag. Ik laat de mensen van PXL-Catering het liefst hun eigen ding doen en me verrassen. Het eten is altijd top en de bediening vriendelijk. Duidelijk mensen met een passie voor smaak en hun vak. Het mooiste compliment voor hun inzet is misschien wel dat onze projectpartners altijd staan te springen als er een vergadering op PXL georganiseerd wordt… Hopelijk kunnen we er snel terug met z’n allen ten volle van genieten!

Contact: timon.smeets@pxl.be

Aanbevolen berichten