Onderzoeker van de maand (61): Michiel Massart

door Frank Joosten
1,6K views
Michiel Massart, onderzoeker binnen de expertisecel PXL Social Work-Research.

In onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ geven we u elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand een expert in budget- en schuldhulpverlening, met een passie voor sport en tonnen respect voor vrijwilligers en mantelzorgers. Proud to present Michiel Massart, onderzoeker binnen de expertisecel PXL Social Work-Research.

Naam: Michiel Massart

Leeftijd: Sinds kort 30 jaar.

Getrouwd? Kinderen?

Zenzi en ik zijn intussen meer dan zeven jaar samen. We leerden elkaar in Leuven kennen tijdens onze studententijd, maar we zijn allebei afkomstig uit Mechelen. Daar wonen we ondertussen ook al meer dan drie jaar samen. Getrouwd zijn we nog niet, maar dat verandert volgend jaar in mei. We leven er alvast naartoe!

Onderzoeksdomein(en):

Samen met de collega’s van PXL Social Work-Research tracht ik als onderzoeker professionals uit het sociaal-agogisch werk te ondersteunen en hun beroepspraktijk te verbeteren via beleidsondersteunend, innovatie- en effectiviteitsonderzoek. Zo startte ik vijf jaar geleden met een evaluatieonderzoek gericht op een bestaande methodiekbundel die budget- en schuldhulpverleners handvaten aanreikt om naar duurzaam budgetmanagement toe te werken samen met personen met schulden of budgetteringsproblemen.

Tijdens dit onderzoek viel onder andere op dat personen met schulden of budgetteringsproblemen vaak laattijdig in de hulpverlening instromen en hun situatie zo onnodig verergert, wat vervolgens evenzeer de werkdruk van budget- en schuldhulpverleners verhoogt. Ik ben me hierdoor als onderzoeker ook gaan focussen op de potentiële rol van zogenaamde intermediairen. Dat zijn actoren (personen en organisaties) die zelf geen schuldbemiddelaar of budget- en schuldhulpverlener zijn, maar die werken binnen aanverwante levensdomeinen en dan ook evenzeer met schuldproblemen te maken krijgen. Tot dusver kon ik ervaringen en percepties van leerkrachten, coördinatoren en directeurs en directrices uit het lager en middelbaar onderwijs en van HR-verantwoordelijken en zaakvoerders van kmo’s nagaan. Vooral hun rol in het vroegtijdig herkennen van signalen van financiële problematieken, het gepast bespreekbaar maken ervan, passend doorverwijzen naar de bestaande hulpverlening en financiële educatie.  

Vanuit die onderzoeksinteresse – de rol van verschillende actoren bij een bepaalde problematiek en het voorkomen en aanpakken ervan – zal ik nu samen met collega Bart Put in het project ‘(T)huissleutels: vroeginterventie bij huurproblemen op de private huurmarkt’ kenmerken van problematische huurtrajecten gedetailleerd in kaart trachten te brengen vanuit verschillende perspectieven (huurders, verhuurders en hulpverleners). Op basis van die perspectieven willen we een concrete praktijkgids ontwikkelen voor het werkveld, met tools die vroeginterventie bij huurproblemen versterken en verbeteren.  

Jouw passie(s)? Sport is zeker en vast een passie: voetballen, lopen, mountainbiken, padellen,,… Ik voetbal zelf al een hele tijd bij Zennester Hombeek, een ambitieuze maar evenzeer gezellige vierdeprovincialer met veel jongens uit de buurt en een grote vrijwilligerswerking. Daarnaast ben ik ook speler-voorzitter van zaalvoetbalclub Heffenheim. Naast alle feelgoodstoffen die vrijkomen tijdens het sporten, vind ik ook het verbindende karakter van sport enorm betekenisvol. Het kan verschillende personen samenbrengen en een verrijking zijn voor sociale interacties. Dat merkte ik nogmaals toen veel mensen plots met de ‘coronasport’ padel begonnen en hierdoor (opnieuw) met elkaar in contact kwamen om wedstrijdjes te spelen en achteraf na te praten.

Wie is jouw held(in) (en waarom)?  Alle vrijwilligers en mantelzorgers die zich inzetten voor anderen. Het verdient veel respect wanneer mensen de tijd maken om zich voor een bepaalde persoon, groep of organisatie onbezoldigd en onverplicht te engageren. Het levensritme kan immers al naar een ratrace neigen omdat je tijd nodig hebt voor je werk, partner, huishouden, kinderen, vrienden, hobby’s,… Toch kunnen noden en zodoende ook de activiteiten als vrijwilliger of mantelzorger zeer divers zijn. Het kan bijvoorbeeld om een gesprek of wandeling met een bepaalde persoon gaan, administratieve taken bij een sportclub of ondersteuning in de vaccinatiecentra in de strijd als samenleving tegen COVID-19. Respect is in alle gevallen op zijn plaats, maar ook ondersteuning en begeleiding van deze helden blijft belangrijk.

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Een tip geven is moeilijk aangezien het aanbod van PXL-Catering al zo ruim en goed is. Nu de catering in de Vildersstraat weer op volle toeren draait, wordt dat nog maar eens bevestigd door de dagelijkse toestroom aan studenten rond 12.45 u. Met de collega’s gaan we vaak strategisch al iets vroeger lunchen en zelf varieer ik dan graag: een broodje warme kip, dagsoep, vidé, lasagne of gegrild stuk vis of vlees… Het komt allemaal wel eens aan bod en het is altijd lekker!

Contact: michiel.massart@pxl.be

Aanbevolen berichten