Onderzoeker van de maand (63): Simon Verbeke

door Frank Joosten
1,8K views
Simon Verbeke, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Smart ICT.

In onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ geven we u elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand een breed geïnteresseerde IT’er die videogametechnologie toepast in nieuwe onderzoeksdomeinen: Simon Verbeke, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Smart ICT.

Naam: Simon Verbeke

Leeftijd: 28 jaar

Getrouwd? Kinderen? Al 11 jaar gelukkig samen met Stefania Caputo!

Onderzoeksdomein(en):

Ik werk als onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Smart ICT. Er is veel te veel binnen mijn vakgebied dat me interesseert. Maar als er één rode draad is, dan zijn het wel videogames en de technologie erachter.

Daarom probeer ik in al mijn onderzoek een stuk gametechnologie te nemen en dit toe te passen in een ander gebied. Zo ben ik al heel mijn carrière (5 jaar) bezig met virtual reality (VR) in het onderwijs.

Mijn grote trots is Vivista, een softwarepakket waar ik al 5 jaar aan werk binnen verschillende projecten.Met Vivista maken we het leerkrachten en instructeurs mogelijk om 360-video’s te verrijken met interactieve elementen, en deze dan in VR te tonen. Zo kunnen we allerlei gevaarlijke, verre of moeilijk toegankelijke plaatsen op een educatieve manier toegankelijk maken.

Jouw passie(s)? De enige constanten in mijn passies zijn wetenschap (en ook technologie en computers), games en muziek. M’n andere passies veranderen steeds. Door het eerste ben ik onderzoek gaan overwegen. Het tweede heeft geleid tot mijn vakgebied. En het derde houdt me rustig wanneer ik me weer eens erger aan computers.

Wanneer mogelijk heb ik muziek op staan. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe interessante muziek. Er zijn zoveel genres die ik graag hoor dat ik allicht de helft vergeet als ik ze opsom. Toch een poging: de belangrijkste zijn metal, prog rock, post punk, jazz, highlife, en cumbia. Maar als het extreem of obscuur is, vind ik het leuk.

Daarnaast ga ik met goed weer graag fietsen, zowel on- als off-road. Klimmen in de klimzaal is ook altijd leuk. Verder ben ik dit jaar begonnen met de opleiding jazz basgitaar, en ben ik beginnen boogschieten. Sinds de eerste lockdown lees ik ook weer fictie, vooral sci-fi en fantasy. M’n vakanties gaan bij voorkeur richting een of andere bergketen.

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Ik doe niet mee aan helden. Niemand is perfect, dus als ik iemand ophemel als ‘held’ blijkt er altijd wel een kantje te zijn dat me niet aanstaat. Er zijn wel mensen die ik apprecieer voor dingen die ze gedaan hebben. Bijvoorbeeld John Carmack voor zijn bijdrages aan vroege videogames. Of Tim Berners-Lee (en Robert Cailliau, een Belg!) voor wat we nu kennen als ‘het internet’. En Steve Reich en Philip Glass voor hun minimalistische muziek.

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Ik heb gewoonlijk mijn bokes of restjes van het avondeten bij. Maar ik maak graag gebruik van de catering als er ribbetjes zijn of een lekkere pasta op het menu staat.

Contact: simon.verbeke@pxl.be

Aanbevolen berichten