Onderzoeker van de maand (64): Michaël Empsen

door Frank Joosten
1,2K views
Michaël Empsen, onderzoeker binnen het gloednieuwe Centrum Digitaal Leren van Hogeschool PXL.

In onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ geven we u elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand een expert in 360°-video’s en virtual reality die houdt van Yogirya-work-outs om zijn hoofd leeg te maken. Proud to present Michaël Empsen, onderzoeker binnen het gloednieuwe Centrum Digitaal Leren van Hogeschool PXL.

Naam: Michaël Empsen

Leeftijd: 26 jaar

Getrouwd? Kinderen? Mijn vriendin en ik zijn ondertussen 10 jaar gelukkig samen en sinds de voorbije zomer zelfs verloofd! Als alle maatregelen het toelaten, trouwen we in juli 2022.

Onderzoeksdomein(en):

In 2019 ben ik van start gegaan binnen het expertisecentrum PXL Onderwijsinnovatie. Mijn onderzoek was toen gericht op 360°-video’s, gepersonaliseerd leren met ICT-tools en duaal leren binnen graduaatsopleidingen. Ondertussen werk ik voor het Centrum Digitaal leren van Hogeschool PXL dat dit academiejaar werd gelanceerd en is mijn onderzoek meer toegespitst op één onderwerp, namelijk 360°-video’s en virtual reality (VR) binnen het onderwijs.

Dit onderzoek gebeurt vanuit verschillende projecten. Zo is er bijvoorbeeld het Erasmus+-project SEPA360, het OOP-project ID-360, het speerpuntproject PRO360 waar ik zelf promotor van ben, het InnoVET-project ‘Learning Bridge zorg’, het InnoVET-project ‘VR trainers on track’, het project VRTC… Binnen elk van deze projecten vertrekken we vanuit 360°-video’s die we meestal zelf ontwikkelen en vervolgens verrijken tot een echt leerproces. Hiervoor gebruiken we de Vivista– software, die binnen PXL wordt ontwikkeld. Dankzij die software kan je de verrijkte 360°-video’s bovendien ook met een PC VR-headset bekijken, wat de ultieme, authentieke en immersieve beleving biedt. Het is dus zeker een aanrader om in virtual reality eens naar Athene te reizen, of een les te volgen over de oude piramides waarbij je alles visueel ook effectief kan ervaren 😉.

Het onderzoeksmatige aspect van dit verhaal is wat mij zo hard interesseert: wat vinden we terug in literatuur? Hoe kunnen we dergelijke content het best ontwerpen? Welke variabelen kunnen ons meer inzicht bieden? Welke experimentele designs zijn het meest geschikt? …  Dat doe ik natuurlijk niet alleen, aangezien ik kan samenwerken met een groep van fijne collega’s.

Jouw passie(s)? Het is moeilijk om te beschrijven wat mijn passies zijn, aangezien het er meer en meer op lijkt dat mijn zoeken naar passies zelf een passie is geworden. Ik hou ervan als ik mezelf ergens in kan verdiepen, waardoor tijdsbesef relatiever wordt en ik nergens anders aan denk. Zo doe ik sinds kort aan Yogirya, waarbij ik na een intensieve work-out volledig tot rust kan komen en mijn hoofd kan leegmaken.

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Een held of heldin heb ik niet, maar dat wil zeker niet zeggen dat er geen mensen zijn naar wie ik opkijk. Ik heb de grootste waardering voor mensen die ‘hun ding’ durven te doen of die hun stem laten horen voor waar zij in geloven, zonder zich terug te trekken of te stoppen vanwege de meningen of gekke blikken van anderen. Een held of heldin zijn schuilt voor mij dus eerder in het gegeven dat iemand kan zijn en doen zoals hij zich voelt en is.

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Ondanks dat ik af en toe wel eens graag achter de potten en pannen sta wanneer ik tijd heb, is het maken van boterhammen of lunch iets waar ik vaak geen zin in heb of tijd voor wil maken. Gelukkig kan ik dan terecht bij de PXL-catering, waarbij ik zelf vooral ga voor de broodjesbar. Meestal kies ik voor een broodje smos zonder ei of een broodje martino, maar tegen een lekkere pasta van de catering zeg ik ook zeker geen nee.  

Contact: michael.empsen@pxl.be

Aanbevolen berichten