Onderzoeker van de maand (77): Sofie Molemans

door Frank Joosten
2,K views
Sofie Molemans, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Onderwijsinnovatie.

Onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ biedt elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand piepen we binnen bij Sofie Molemans van PXL Onderwijsinnovatie, een expert in inclusie, ouderbetrokkenheid en kansarmoede, die geniet van ‘kleine gelukskes’.

Naam: Sofie Molemans

Leeftijd: 34 jaar

Getrouwd? Kinderen? Ondertussen ben ik al 15 jaar samen met de man van mijn leven, waarvan bijna 9 jaar getrouwd. Pieter is mijn complete tegenpool, mijn rots in de branding en de realist die me onvoorwaardelijk steunt. Samen hebben we 2 kindjes: Finn (bijna 6) en Juna (3).

Onderzoeksdomein(en): Ik werk als onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Onderwijsinnovatie. Thema’s die me zowel in mijn lessen aan PXL-Education als binnen onderzoek nauw aan het hart liggen, zijn inclusie, ouderbetrokkenheid en kansarmoede. Deze drie thema’s komen samen in het project Limbotaal waar ik momenteel samen met collega’s Derya Akgüre en Annelies Stiers aan werk.

Limbotaal is een project in samenwerking met de provincie Limburg, de gemeente Maasmechelen en HIVSET Turnhout. Het project zet in op de algemene taalontwikkeling en -stimulering van kinderen. Hierbij trachten we ouderbetrokkenheid te vergroten zodat drie levensdomeinen van het kind – gezin, school en vrije tijd – in partnerschap met elkaar de taalontwikkeling kunnen bevorderen.

Jouw passie(s)? Ik krijg een warm hart en een grote glimlach van dagelijkse ‘kleine gelukskes’: Zingen, koken, bakken, mijn kindjes die lief samen spelen, gestolen momentjes met mijn man of vriendinnen, studenten die stralen op stage, … Een echte passie heb ik voor muziek, kinderen en familie – die van mezelf, niet het tv-programma. Laat dat duidelijk zijn. 

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Een echte held(in) heb ik niet. Er zijn wel veel mensen voor wie ik een immense bewondering heb. Zo kan ik enorm opkijken naar mensen die onbaatzuchtig klaarstaan voor anderen. Mensen die theoretische kaders aan elkaar kunnen ophangen in heel heldere taal en via een mooie beeldspraak hebben voor mij ook een echte wow-factor. Ik raak geïntrigeerd door mensen die oprecht nieuwsgierig en immer leergierig zijn. En ten slotte vind ik het prachtig als iemand ondanks tegenslagen steeds toekomstgericht blijft kijken. In die laatste categorie is mijn mama mijn grote voorbeeld.

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Alles is lekker in de PXL-catering! Getuige ook de extra kilo’s sinds ik hier werk. Als ik dan toch moet kiezen: de Luikse balletjes of chili con (of sin) carne kunnen me altijd bekoren.

Contact: sofie.molemans@pxl.be

Aanbevolen berichten