Onderzoeker van de maand (80): Niels Quinten

door Frank Joosten
781 views
Niels Quinten, onderzoeker aan het expertisecentrum PXL Smart ICT.

Onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ biedt elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand een reis- en kooklustige expert in artificiële intelligentie: Niels Quinten, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Smart ICT.

Naam: Niels Quinten

Leeftijd: 34 jaar

Getrouwd? Kinderen? Niet getrouwd en geen kinderen, voor zover ik weet.

Onderzoeksdomein(en): Als onderzoeker bij PXL Smart ICT ben ik vooral bezig met projecten over Artificiële Intelligentie (AI). Zo hebben we net het PXL Log-IC– en UHasselt-project AI By Example afgerond, waarin we kmo’s wilden geruststellen dat AI niet zo eng is als het lijkt. We hebben de voordelen en toepassingen van AI aangetoond met concrete voorbeelden, cases en hackathons.

Daarnaast help ik ook bij de ontwikkeling van AI-oplossingen die PXL Smart ICT voor bedrijven ontwikkelt. Afhankelijk van het project vervul ik verschillende rollen, maar mijn belangrijkste focus is ervoor te zorgen dat we de technische mogelijkheden van AI op de juiste manier afstemmen op de échte behoeften van bedrijven. Zo maken we de theoretische mogelijkheden van AI praktisch en behalen we waardevolle resultaten voor onze partners.

Jouw passie(s)? Een van mijn grootste passies is reizen, het liefst op een avontuurlijke en low-budget manier met alleen een rugzak bij me. Zo heb ik een aantal jaar geleden een enkel vliegticket naar Japan gekocht zonder enig plan anders dan westwaarts te reizen. Negen maanden later kwam ik in New Delhi, India aan, na een hele hoop landen tussenin bezocht te hebben. Voor mij is het dan ook leuker om bijvoorbeeld een lokale bus te nemen dan een taxi. Het heeft wel iets om helemaal verloren te raken in een land waar je de taal niet spreekt en vervolgens met handen en voeten te moeten uitleggen aan de persoon naast je in de bus waar je naartoe wil.

Naast mijn passie voor reizen, ben ik ook graag actief bezig. Al meer dan 20 jaar skateboard ik met veel plezier. Het is een sport die veel focus en doorzettingsvermogen vereist, maar waarin je tegelijkertijd ook heel creatief kunt zijn.

Daarnaast kook ik graag. Wanneer ik een nieuw land bezoek tijdens mijn reizen, probeer ik altijd een gerecht uit de lokale keuken te onthouden om het nadien thuis (in een vegetarische versie) zelf te maken. Zo heb ik onder andere toch al een lekkere pad thai onder de knie. De volgende op mijn lijst is een kottu roti.

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Al die mensen die het geduld hadden om mij met handen en voeten te zien uitleggen waar ik naartoe moest, en vervolgens zo vriendelijk waren om mij verder te helpen :-).

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Alles vegetarisch en vegan! De poke bowls zijn een echte aanrader.

Contact: niels.quinten@pxl.be

Aanbevolen berichten