Onderzoeker van de maand (82): Ine Vanoeveren

door Frank Joosten
1,1K views

Ine Vanoeveren, onderzoeker bij het expertisecentrum PXL/UHasselt-MAD-Research en coördinator van het postgraduaat eArts.

Onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ biedt elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand een hedendaags fluitiste die haar doctoraat behaalde in Californië en die nu gretig de crossovers tussen extended reality (XR), kunst en live performance verkent. Maak kennis met Ine Vanoeveren,  coördinator van het PXL-postgraduaat eArts en onderzoeker aan het expertisecentrum PXL/UHasselt-MAD-Research.

Naam: Ine Vanoeveren

Leeftijd: 37 jaar

Getrouwd? Knderen? Free as a bird! Geen relatie, geen kinderen, geen verantwoording 😉

Onderzoeksdomein(en):

Ik ben als onderzoeker en coördinator van het postgraduaat eArts aan de slag bij PXL-MAD en PXL/UHasselt-MAD-Research. Als muzikante – ik ben hedendaags fluitiste – ben ik een beetje een vreemde eend in de bijt tussen al de beeldend kunstenaars en designers, maar het is de technologiefactor die me met het departement verbindt.

In 2016 behaalde ik mijn doctoraat in hedendaagse uitvoeringspraktijk aan de University of California, San Diego, en alles wees erop dat ik vertrokken was voor een lange periode vol concerten en tournees. Corona heeft – zoals voor zovele mensen – alles veranderd en vanaf de eerste lockdown heb ik me eigenlijk meteen verdiept in remote en virtual reality (VR) performances. Dat bleek mijn echte roeping te zijn, en sindsdien kan mijn (te) lang onderdrukte, innerlijke nerd volledig openbloeien!

Ik onderzoek de mogelijkheden en belevingsopportuniteiten van XR-technologieën (extended reality) in combinatie met kunst en live performance, en hoe we op deze manier ook de bredere (live) entertainmentsector kunnen innoveren, met de kunsten als accelerator. Een specifiek onderzoek dat in september van start zal gaan is het exploreren van virtual identities, samen met PXL-MAD-alumnus Guus Vandeweerd.

Recentelijk ben ik ook aan de slag gegaan als onderzoeker bij het expertisecentrum PXL Innovatief Ondernemen voor het ESF-project ‘Opleidingen van de toekomst – retail’, met eigenlijk exact dezelfde workflow en methodologie als in mijn artistiek onderzoek, ondanks dat het een heel ander doelpubliek betreft.

Storytelling in virtuele werelden is een verbindende factor voor vele sectoren, of het nu de kunsten, de retailsector of de eventsector betreft. Via mixed realities kunnen we een heel nieuwe en autonome beleving aanbieden aan mensen, zolang we maar buiten de gekende referentiekaders durven te denken. En laat dat nu net de sterkte zijn van creatieve profielen!

Daarom dat we op PXL-MAD gestart zijn met een nieuw postgraduaat, eArts, waarin we zowel creatieve als technische profielen opleiden om artistiek digitale en virtuele projecten te creëren, specifiek gericht op de toekomstige Corda Arena op Corda Campus.

Ook de spiksplinternieuwe onderzoeksgroep-in-opbouw, Virtual Art & Entertainment, waarin onderzoekers van PXL-Music, PXL-MAD, PXL-Digital en PXL-Business onderdak zullen vinden, heeft als focus om al deze profielen multidisciplinair te laten samenwerken, om zo onze virtuele belevingen te innoveren.

Jouw passie(s)? Van zodra ik met mijn conservatoriumopleiding startte, werden mijn passies en interesses eigenlijk helemaal naar de achtergrond geduwd – alsof er geen ruimte meer was voor iets anders dan klassieke muziek. Ondertussen liggen de kaarten gelukkig anders, en verdwijn ik iedere dag met plezier even in de virtuele wereld – ook buiten het werk om. Ik leer heel graag bij over de nieuwste technologische ontwikkelingen en heb echt een zwak voor robots. Op Corda Campus hebben we sinds kort een Unitree Go 1 robothond en ik heb meteen – unilateraal weliswaar – het adoptierecht geclaimd. Hij heet Spock trouwens.

Verder heb ik altijd een grote voorliefde voor en interesse gehad in mode, design en interieur. Ik ben net verhuisd, dus met dat laatste heb ik me echt kunnen uitleven de voorbije maanden.

Sinds corona heb ik ook de wandelmicrobe te pakken – het mooie Limburg is daarvoor de ideale uitvalsbasis. In de zomer trek ik heel graag naar de Oostenrijkse bergen.

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Ik heb eigenlijk een afkeer van idolatrie, dus het is heel moeilijk om in termen van ‘idolen’ of ‘helden’ te denken. Wel ben ik vele mensen enorm dankbaar, zoals in de eerste plaats mijn geweldige ouders. Ook mijn beste vriend Nico staat helemaal bovenaan op mijn alternatieve heldenlijstje.

Verder zal ik altijd met een heel warm en dankbaar gevoel terugdenken aan mijn tijd in San Diego – zovele professoren en medestudenten/vrienden hebben me daar geïnspireerd en gemotiveerd.

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Grote fan van de vele ‘ditjes en datjes’-opties! Het feit dat je zelf een hele variatie van gezonde dingen kan opscheppen, vind ik een grote meerwaarde. Zelf shop je nooit zó goedkoop, zó een verscheidenheid aan verse groenten en lekkernijen – waarmee ik uiteraard de vegan sushi bedoel!

Contact: ine.vanoeveren@pxl.be

Aanbevolen berichten