Onderzoeker van de maand (83): Christa Claessens

door Frank Joosten
936 views
Christa Claessens, onderzoeker aan het expertisecentrum PXL Bouw en Industrie.

Onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ biedt elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand een experte time- en bouwteammanagement, met een passie voor fotografie en een zwak voor Vincent Kompany. Maak kennis met Christa Claessens, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Bouw en Industrie.

Naam: Christa Claessens

Leeftijd: In mijn hoofd 42 🙂

Getrouwd? Kinderen? Getrouwd met Tom Van de Woestijne, mama van Eline en Simon, en oma van Roa.

Onderzoeksdomein(en):

In december 2021 startte ik als onderzoeker voor het expertisecentrum PXL Bouw en Industrie in het TETRA-onderzoeksproject Value Engineering 4.0. De sterke versnippering in de samenstelling van Design-and-Build-bouwteams en hun tijdelijke karakter zorgt er niet alleen voor dat teamsynergie ontbreekt, maar ook dat er een gebrek is aan gestructureerde monitoring doorheen het totale bouwproces. In dit onderzoek hebben we de partners via cases en werkgroepen inzicht gegeven in leanmanagement-technieken die ze kunnen toepassen in voorbereidingsprojecten van Design-and-Build-bouwprojecten. Voor mij lag de focus op het organiseren van workshops en trainingen rond teamwork, efficiënt samenwerken en timemanagement.

Als onderzoeksteam verzamel je heel wat info en bouw je kennis op die zeer waardevol is voor het werkveld en het onderwijs. Ik houd ervan om met dit materiaal iets bruikbaars uit te werken en heb de kans gekregen om 2 serious games vorm te geven met collega’s en externe partners. Met de Bricks Battle ontdek je op een speelse manier de valkuilen in communicatie. Het OBEYA-spel, dat vanaf eind september 2023 beschikbaar is, is de ideale spelvorm om bij de kick-off van een project met je team de krijtlijnen uit te zetten en teamafspraken te maken.

Begin 2023 heb ik de rol van coördinator opgenomen in het project ‘Zorgzaam wonen in de groene Kempen’. In opdracht van Zonnige Kempen (voortaan: LeefGoed), een sociale huisvestingsmaatschappij in Westerlo, volgen we gedurende 2 jaar 4 proeftuinen die inzetten op thema’s zoals duurzaamheid, samenwerking, bewonersparticipatie, diversiteit, zorg en vergroening. De resultaten van de proeftuinen worden uitgewerkt in een WoonKompazz als inspiratie voor gemeentebesturen en overheden. De eye-opner voor mij in dit project is de vooruitstrevende visie van sociale huisvestingsmaatschappijen op ‘wonen in de toekomst’.

Verder ben ik betrokken in het ESF-project ‘Renovatie’ met als opdracht onderzoeksmateriaal om te zetten in digitale leervormen.

Jouw passie(s)? Mijn grote passie is fotografie. Doorheen de jaren heb ik geleerd dat de instellingen op mijn camera slechts een onderdeel zijn. Ik wil vooral verhalen en beelden vastleggen van mensen die iets willen vertellen over hun leven, geliefden, angsten of dromen.

Vijf jaar geleden zag ik Walter, een cliënt van Adem vzw, optreden. Zijn mimiek en gracieuze bewegingen waren zo mooi. Na de voorstelling ben ik naar hem toegestapt met de vraag of ik foto’s van hem mocht maken. “Dat is goed”, zei hij “En dan doe ik mijn Elvispak aan”. Het verhaal kreeg vorm en ik ben nog steeds zijn buddy. Een project dat in de startblokken staat en waar ik enorm naar uitkijk is het fotoverhaal van Mesbah, een Afghaanse vluchteling, die ondertussen 7 jaar in België woont en op 27 juni voor een volle Sint-Romboutskathedraal in Mechelen een speech heeft gegeven die een grote indruk heeft nagelaten.

Op mijn website capturingcuriosity.com in de mappen Projecten en Foto’s vind je meer van mijn werk.

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Mijn grote held is Vincent Kompany. Het charisma dat hij uitstraalt vanuit nederigheid en verbinding maakt van hem een mooi mens.

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Ik ben fan van de pastaslaatjes.

Contact: christa.claessens@pxl.be

Aanbevolen berichten