Onderzoeker van de maand (89): Carla Swerts

door Frank Joosten
857 views
Carla Swerts, onderzoeker aan het expertisecentrum PXL/UHasselt-MAD-Research.

Onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ biedt elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand een expert in illustratieve vormgeving die de wereld verkent vanuit zintuiglijke waarneming. Maak kennis met Carla Swerts, onderzoeker aan het expertisecentrum PXL/UHasselt-MAD-Research.

Naam: Carla Swerts

Leeftijd: net 32 jaar

Getrouwd? Kinderen? 10 jaar samen met Umut, maar niet getrouwd en geen kinderen. 

Onderzoeksdomein(en): Ik ben als onderzoeker aan de slag bij PXL-MAD en PXL/UHasselt-MAD-Research. Mijn onderzoek bevindt zich binnen het vakgebied illustratieve vormgeving. Ik voel me hierin thuis vanwege mijn liefde voor tekenen en het maken van verhalen. Ik ga op zoek naar manieren waarop zintuiglijke waarneming narratief kan initiëren, en gebruik tekenen als medium om deze narratieve sporen te verkennen. Verbeelding inzetten om met de werkelijkheid om te gaan: dat is wat mij in dit vakgebied zo aantrekt, en een pleidooi dat ik vanuit mijn praktijk wil voeren.  

Ik werk momenteel aan een avonturenverhaal in stripvorm waarin ik de wisselwerking tussen mens en omgeving verken. Vanuit tekenkundige beschrijvingen van bepaalde plaatsen ontwikkel ik een verhalende dynamiek. Het avonturenverhaal biedt een geweldige speelruimte voor een tekenaar als mezelf die haar visuele fascinaties maar moeilijk kan vernauwen tot één aanpak. Het avontuur dat mijn hoofdpersonage aangaat, moet immers ook in mijn maakproces aanwezig zijn. 

Ik laat me inspireren door eigen ervaringen, maar ook door de klassieke stripreeksen die ik las als kind en avonturenromans zoals Don Quichot. Daarnaast zijn er nog een heel aantal kunsthistorische tekenaars die mij beïnvloeden. Onder meer Picasso, Pisanello en Whistler manen mij steeds opnieuw aan vrijheid op te zoeken in een structuur vragend genre als het stripverhaal. 

Jouw passie(s)? Dat maakte ik al duidelijk: ik hou ervan de wereld te verkennen vanuit zintuiglijke waarneming. Waarnemen is voor mij geen passieve activiteit, maar een dialoog. Niet alleen ontmoetingen met omgevingen, maar ook met mensen fascineren me. De beeldende kunst en literatuur waar ik van hou, verrijken deze ervaringen en vice versa. 

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Mijn helden zijn mensen met een enorme openheid en nieuwsgierigheid naar hun medemens en de wereld in hun breedste verschijningsvormen. Mensen die zonder wantrouwen en zonder het oogmerk te oordelen hun dagen aanvatten. Deze levenshouding vind ik niet per se bij kunstenaars of academici – die nemen zichzelf vaak erg serieus – maar evengoed bij de lokale garagist. Het is een houding waarin ik mezelf probeer te trainen, mijn helden indachtig.  

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Stoofvlees! En graag opnieuw vaker kroketten..? 🙂 

Contact: carla.swerts@pxl.be

Aanbevolen berichten