Onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ biedt elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand een collega met een indrukwekkende staat van dienst en een waslijst aan onderzoeksprojecten in het brede veld van industrie, energie en automatisering. En een lijst met hobby’s en passies die zo mogelijk nóg langer is. Maak kennis met Patrick Pilat, PXL-opleidingshoofd Elektromechanica én onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Bouw en Industrie.
Naam: Patrick Pilat
Leeftijd: 47 jaar
Getrouwd? Kinderen? Niet getrouwd, maar ondertussen wel op weg naar een eerste jubileum: in oktober ben ik 5 jaar samen met mijn vriendin. Aangezien ik nooit getrouwd ben geweest, heb ik ook geen kinderen (dat mocht niet van mijn mama 😊).
Onderzoeksdomein(en):
Collega’s kennen mij vooral als PXL-opleidingshoofd Elektromechanica, maar ik werk ook als onderzoeker/coördinator binnen het expertisecentrum PXL Bouw en Industrie.
In m’n voorbije 21 jaar op PXL (en XIOS en HL) heb ik heel wat verschillende domeinen bewandeld. Mijn eerste onderzoek- en dienstverleningsproject gaat terug tot 2002, mijn eerste schooljaar als rookie in het hoger onderwijs. Samen met mijn collega Andy Camps – ook nog steeds op PXL –ontwierp ik toen een volautomatisch biopsietoestel in opdracht van een chirurg.
Daarna werd ik meegetrokken door Bert Van Bael (nu prof aan de UHasselt), Ilona Stouten en Jan Van Hecke om de bewerking en tolerantiebeheersing van plaatproducten te onderzoeken.
Daarna ging het van de metaalsector naar weer iets anders: gelinkt aan de opleidingsonderdelen die ik toen gaf, deed ik – samen met Ilona Stouten en Jan Van Hecke – onderzoek naar heel specifieke predictieve onderhoudstechnieken. Vooral in de samenwerking met BASF heb ik toen heel veel bijgeleerd.
Vanaf 2011 werden energie en energie-efficiëntie almaar belangrijker en gingen Ilona, Gwen Vanheusden en ikzelf ons verdiepen in elektromotoren en hoe we aangedreven elektrische machines energiezuiniger konden maken.
Vanaf 2016 kenden we alle manieren om een machine of een installatie energie-efficiënt te laten werken en was digitalisering de nieuwe trend in de industrie. Vanuit de contacten met ons werkveld en door de sluiting van de Ford-fabriek in Genk – waarvan we met de PXL-opleiding Elektromechanica een volledige transportband kregen – startten Gwen Vanheusden en ik een miniversie van een Smart Factory als een proof of concept, in samenwerking met PXL-Digital en PXL Log-IC.
De coördinatie van zo’n multidisciplinair project als ‘Smart Factory’ lag me wel en daardoor coördineer ik sinds 2021 enkel nog projecten, naast mijn functie van opleidingshoofd Elektromechanica. De voorbije twee jaar heb ik zo heel wat projecten gecoördineerd: ‘Digital Twins’, het ESF-project ‘Opleidingen van de toekomst’, het VLAIO-project ‘STEM goes me(n)tal’, het project AI4FM (Artificial Intelligence for Facility Management) en het VLAIO-project ‘Domotica-pioniers’.
Daarnaast volgde ik ook twee projecten op om inzichten te integreren in onze opleiding Elektromechanica: het ESF-project ‘Lean in het onderwijs’ en het EDIH-project ‘Digitalis’.
Jouw passie(s)?
Ik heb niet één passie, ik heb er verschillende. Ik hou dan ook van afwisseling.
Dansen doe ik al sinds mijn zeventiende. Ik ben gestart in een discotheek – de Reflex, wellicht gekend voor de boomers. Eerst als go-go dancer, later stapte ik over naar ballroom dancing met mijn ex-vriendin en na een lange relatie leerde ik de sociale salsawereld kennen. Momenteel geef ik – als hobby – danslessen bachata in Ritmo Latino in Genk.
Naast het dansen breng ik veel tijd door samen met mijn vriendin. We houden allebei van fietsen, wandelen, reizen, lekker eten en gezelschapsspellen.
Mijn werk is ook mijn passie. De samenwerking met een prachtig team van lectoren in een geweldig departement geeft me elke dag weer de energie en drive om te innoveren in onderzoek en de opleiding te verbeteren.
Voor de rest kan ik me ook wel ontspannen door muziek, zowel in het algemeen als via mijn online gitaarlessen.
Wie is jouw held(in) (en waarom)?
Hoewel ik geen specifieke helden heb, zijn er veel mensen die ik bewonder om hun prestaties en kwaliteiten. Die mensen inspireren mij op verschillende manieren en laten zien wat mogelijk is met doorzettingsvermogen, creativiteit en kracht.
Dan denk ik aan atleten, met hun toewijding en doorzettingsvermogen. Aan uitvinders, die me fascineren met hun creativiteit en vermogen om buiten de gebaande paden te denken en oplossingen te vinden voor complexe problemen. Maar ook sterke mensen in mijn omgeving, zoals collega’s en vrienden. Zij herinneren me eraan dat echte kracht niet alleen fysiek is, maar ook emotioneel en mentaal.
En dan is er mijn moeder, een ware bron van wijsheid en zorg. Haar kennis van oude remedies en oplossingen voor alledaagse huis-tuin-en-keukenproblemen is indrukwekkend. Ze heeft altijd wel een kruid of een tip uit grootmoeders tijd klaar om te helpen. Haar geduld, liefde en praktische wijsheid maken haar tot een voorbeeld van hoe je met mensen omgaat.
Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Ik kook en bak heel graag (om mijn hoofd wat te kunnen resetten) maar een tip voor onze catering kan ik niet echt geven. Sowieso is de catering op PXL top. Ik word wekelijks wel eens verrast door een speciaal gerecht, vooral in de vegancorner (of hoe dat ook moge heten). Dus mijn tip? Blijf zeker die creatieve gerechten op mijn bord toveren.
Contact: patrick.pilat@pxl.be