One for all, all for one

door Hermien Raedts
586 views
Hermien Raedts en Eva Mertens stelden tijdens de EAPRIL 2023 Conference in Belfast een casestudy voor over gamification in het onderwijs, met de focus op softskills.

One for all, all for one: Building bridges by working together: zo luidde het thema van de EAPRIL 2023-conferentie in Belfast, waar ook onderzoekers van PXL Innovatief Ondernemen present tekenden en volop de mogelijkheden tot Europese samenwerking exploreerden.

Samenwerking en inclusiviteit

Meer dan 250 presentaties en ruim 100 sessies. Dat was het aanbod tijdens EAPRIL 2023 in Belfast. EAPRIL – kort voor European Association for Practitioner Research on Improving Learning brengt al sinds 2009 onderzoekers en mensen actief in onderwijs uit alle hoeken van Europa samen.

Van 22 tot 24 november werd in Noord-Ierland druk genetwerkt, ervaringen uitgewisseld en geluisterd naar elkaar tijdens de vele sessies. Het ontdekken van de potentiële voordelen van verschillende soorten samenwerkingen is een van de belangrijkste aandachtspunten van deze conferentie. Samenwerking op het gebied van onderwijs en onderwijsonderzoek is immers essentieel om iedereen kansen te bieden. Deze samenwerking kan vele niveaus overstijgen, van de klaspraktijk tot de ontwikkeling en implementatie van leerplannen, en onderzoeksprojecten. Deze conferentie richt zich dan ook op de uitdagingen van het overbruggen van verschillen en tegelijkertijd het werken aan een gemeenschappelijk doel. Vooral als het doel is om inclusiviteit te bevorderen, is de uitdaging bij samenwerking ervoor te zorgen dat verschillen tussen studenten, docenten en onderzoekers verrijkend worden in plaats van verdeeld.

PXL-expertise delen

Ook Hogeschool PXL tekende present. Nele Bylois en Dieuwertje Lathouwers van het expertisecentrum PXL Innovatief Ondernemen presenteerden hun onderzoek ‘Inclusief toerisme als businesstransformator voor logiesverstrekkers en bedrijven’.

Vrijdag sloten Eva Mertens en Hermien Raedts – eveneens van het expertisecentrum PXL Innovatief Ondernemen – de conferentie af met hun casestudy over gamification in onderwijs, met de focus op softskills. Ze stelden de veerkrachtbox en pop-upstore voor van het door ESF gesubsidieerde project ‘Opleidingen van de toekomst in retail’.

Uiteraard probeerde de PXL-delegatie ook om gaststad Belfast te ontdekken, al was daar gezien het druk gevulde programma niet zo heel veel tijd voor. Wel pikten ze de authentieke pubervaring mee met live Ierse muziek, snoven ze de sfeer van de Ierse kerstmarkt op en ontdekten ze enkele gezellige restaurantjes.

EAPRIL 2024 @ PXL

Collega’s Dorien Jansen en Frédérique Meertens maakten alvast iedere dag reclame voor Hogeschool PXL op hun informatiestand. Volgend jaar zal Hogeschool PXL immers de host zijn van EAPRIL 2024. Reserveer alvast 26 tot 28 november 2024 in je agenda. Voor meer info: dorien.jansen@pxl.be

Contact: hermien.raedts@pxl.be

Aanbevolen berichten