Sinds september is Hogeschool PXL een unieke opleiding rijker: het postgraduaat Somato-Psychopedagogie (S-PP), op de cutting edge van educatie en therapie. Doelgroep: zorgprofesssionals op zoek naar dat tikkeltje meer. PXL eXperts sprak met lesgevers Anne Beyers en Paul Sercu.
PXL eXperts: Somato-psychopedagogie, dat is een hele mond vol en klinkt nogal moeilijk. Wat moet ik me precies voorstellen bij deze opleiding?
Anne Beyers: Het is een unieke opleiding – de enige van haar soort in Vlaanderen – die zich op het snijpunt bevindt van educatie en therapie. Door een innovatieve aanpak ontwikkeld in het Portugese onderzoekscentrum CERAP (Universiteit Fernando Pessoa), leren we onze studenten hoe je de constante wisselwerking tussen ons fysieke lichaam en ons psycho-emotionele bewustzijn sterker kunt waarnemen. We vertrekken daarbij van de eenheid van lichaam en geest. Waarneming en beweging vormen de rode draad in de opleiding. Wie zijn lichaam goed kent, bereikt psycho-emotioneel evenwicht en is in staat om zich verder te ontwikkelen, op persoonlijk, professioneel en sociaal vlak.
Paul Sercu: De methode die we gebruiken, vertrekt in eerste instantie niet van het analyseren van problemen, maar van het zoeken naar oplossingen. Het is dus een positieve, oplossingsgerichte aanpak die uitnodigt tot leren en aanleren. Vandaar ook het woord pedagogie: het is de bedoeling dat onze studenten de aangereikte technieken en instrumenten niet alleen bij zichzelf leren toepassen, maar ook als zorgverlener bij andere mensen, bijvoorbeeld mensen met burn-out of depressie, stress of overbelasting.
PXL eXperts: Wie volgt er deze opleiding?
Anne Beyers: Onze studenten zijn afgestudeerde zorgprofessionals: ergotherapeuten, verpleegkundigen, psychologen en psychotherapeuten, kinesisten, noem maar op. Zij werken als zelfstandige of in dienstverband en vinden in dit postgraduaat een welkome aanvulling op hun basisdiploma die ze – behalve als persoonlijke verrijking – ook kunnen gebruiken om hun cliënten nog beter te begeleiden in hun beroepspraktijk.
PXL eXperts: Hoe zit het met de verhouding tussen theorie en praktijk in de opleiding?
Paul Sercu: Fifty-fifty. We komen tweemaal per maand samen, op een vrijdag en zaterdag. De helft van de lestijd spenderen we aan de theorie en de basisprincipes die je nodig hebt om deze methode ten volle te kunnen begrijpen. De andere helft wordt ingevuld met practica: dan komen er massagetafels en andere attributen aan te pas en trainen we de belangrijkste perceptieve, educatieve en therapeutische vaardigheden. Denk maar aan zachte manuele oefeningen, bewegingsoefeningen, introspectie en begeleidingsvaardigheden die eigen zijn aan de methode.
PXL eXperts: Hoe zijn de eerste reacties van de studenten?
Anne Beyers: Heel positief! Op één student na – die om persoonlijke redenen afgehaakt is – zijn alle 16 studenten nog ‘in koers’ om op het eind van het academiejaar hun diploma te behalen. We hebben een tussentijdse enquête gehouden en de resultaten daarvan waren unaniem positief. Voor volgend academiejaar hebben we ook al vijf aanvragen tot inschrijving.
PXL eXperts: Dat oogt als een zeer stabiele
toekomst. Heel veel succes nog met de opleiding!
Postgraduaat Somato-psychopedagogie – praktisch
- 20 studiepunten
- 118 u. contactmomenten (59 u. hoorcolleges, 59 u. practica)
- 3 modules:
- Somato-psychopedagogie: evenwicht en stabiliteit
- Somato-psychopedagogie: in het paradigma ‘eenheid lichaam–geest’
- Somato-psychopedagogie: begeleiding van personen en groepen
- Twee lesdagen per maand, op vrijdag en zaterdag (9-17 u.)
- Evaluatie op basis van persoonlijk portfolio (opdrachten) & examen
- Inschrijvingsgeld: 1250 euro (betalingen via kmo-portefeuille worden aanvaard)
- Locatie: Hogeschool PXL, PXL-Healthcare, Guffenslaan 39, 3500 Hasselt
Meer info: anne.beyers@pxl.be