PXL BookBox (12): Veerkracht is meerkracht

door Frank Joosten
1,1K views
Veerkracht is meerkracht: een boek over ‘social response’ in coronatijden. Afbeelding: limburgblogwb.com.

Nog een nieuw boek in onze PXL-boekenkast: Veerkracht is meerkracht, in samenwerking met Stebo vzw en gemeente Houthalen-Helchteren. Over hoe ‘social response’ een antwoord biedt op welzijnsuitdagingen in coronatijden. Een aanrader volgens bevoegd Vlaams minister Wouter Beke. En wie zijn wij om hem tegen te spreken?

Titel: Veerkracht is meerkracht. Social Response Project in COVID-19-tijden

Auteurs: Inge Pasteels (PXL-Social Work), Jan Smits, François Didden, Simon Ashworth

PXL-expertisecentrum: PXL Social Work-Research

Korte inhoud:

In maart 2020 werd België geconfronteerd met een lockdown als gevolg van de COVID-19-pandemie. Door de maatregelen werd de reguliere werking van welzijnsorganisaties deels onmogelijk. Bijna onmiddellijk werd echter in Houthalen-Helchteren een veerkrachtig antwoord op deze crisis geïnitieerd: het Social Response Project. Het project had tot doel alle inwoners van de gemeente, en in het bijzonder de meest kwetsbare medeburgers, bij te staan en hulp en noodhulp te voorzien waar nodig.

Dit boek beschrijft hoe welzijnsorganisaties in de gemeente Houthalen-Helchteren via de inzet van een ‘Social Response Team’ en vanuit het motto ‘snelheid boven perfectie, op weg naar perfectie’ antwoord boden op de uitdagingen die de COVID-19-pandemie bracht.

Naast de blauwdruk van dit Social Response-model worden ook de proceslogica en de monitoring beschreven. Ervaringen en reflecties van veldwerkers en beleidsmakers werpen een licht op de impact van dit project. Een innovatief, dynamisch wijkmodel waarin Social Response structureel ingebed wordt, wordt beschreven en via een draaiboek worden handvaten aangereikt voor iedereen die Social Response wil inbedden in lokaal beleid.

Jaar van uitgave: 2021

Uitgever: Politeia

ISBN: 978 2509039507

Contact: inge.pasteels@pxl.be  

Bestellen: kan via Politeia

Lees ook de lovende blog over dit boek van Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn, Gezin, Volksgezondheid en Armoedebestrijding.

Aanbevolen berichten