PXL host internationale duurzaamheidsweek

door Frank Joosten
168 views
Een van de acht internationale groepjes die een week lang samenwerkten rond duurzaamheidsthema’s op onze PXL-Green & Tech-campus. Foto: Hogeschool PXL

‘Sustainable Minds’: onder die noemer werkten 37 studenten uit tien verschillende landen een week lang intensief samen op de PXL-Green & Tech-campus in Diepenbeek. In interdisciplinaire groepen werken de studenten voorstellen uit voor een duurzamere toekomst.

“PXL is de eerste hogeronderwijsinstelling in België die het zogenaamde SDG Champion-label behaalde”, aldus Marleen Schepers, departementshoofd PXL-Green & Tech. “Dat is een kwaliteitslabel van de Verenigde Naties waarmee we aantonen dat we als hogeschool volop werk maken van de ‘sustainable development goals’ oftewel SDG’s. Duurzame ontwikkeling dus in al zijn facetten, van groene energie, duurzame infrastructuur en verantwoorde consumptie over klimaatacties tot gelijke kansen en aandacht voor welzijn.”

In de ‘Sustainable Minds’-week liet Hogeschool PXL studenten uit verschillende studiedomeinen met elkaar samenwerken aan concrete duurzaamheidscases. Het gros van de buitenlandse studenten kwam uit Finland en Duitsland, maar er waren ook deelnemers uit Aziatische landen, zoals India, Thailand, Sri Lanka en Myanmar. “Het is alleen door die internationale focus en door over de grenzen van studiedomeinen heen te kijken dat we de toekomstige vraagstukken van onze planeet zullen kunnen aanpakken”, zegt Schepers.

Gedurende de week bezochten de studenten ook enkele good practices in de provincie, zoals Ecotron in Maasmechelen en de Infinity Building van Encon in Bilzen. “Daarnaast was er natuurlijk ook nog tijd om de studenten samen een stapje in de wereld te laten zetten. De bars in Hasselt kregen afgelopen week extra internationaal volk”, luidt het.

‘Sustainable Minds’ in cijfers

  • 37 studenten, waarvan 11 PXL en 26 van buitenlandse instellingen
  • 4 partnerinstellingen uit 3 verschillende landen: PXL, Lapin AMK (Finland), SAMK (Finland), HSBI (Duitsland)
  • Studenten van 10 verschillende nationaliteiten (België, Finland, Duitsland, Nederland, Mexico, Roemenië, India, Sri Lanka, Thailand, Myanmar)
  • 11 verschillende studierichtingen, gaande van bouw en elektromechanica over groenmanagement, landbouwwetenschappen en biotechnologie tot artificial intelligence
De voltallige groep van het ‘Sustainable Minds’-programma (2024).

‘Sustainable Minds’ is een ‘blended intensive programme’ (BIP) dat financieel ondersteund wordt met Europese middelen (Erasmus+).

Contact: frank.joosten@pxl.be

Aanbevolen berichten