PXL-studenten bouwen ‘cleantech’ escaperoom in Diepenbeek

door Frank Joosten
846 views
De PXL-Green & Tech-campus in Diepenbeek is een ‘cleantech’ escaperoom rijker. Foto: Bob Gysen

Drie PXL-studenten Elektromechanica hebben in samenwerking met CleanTechPunt vzw en Makerspace @ PXL/UHasselt een ‘cleantech’ escaperoom gebouwd in Diepenbeek. Ontsnappen lukt deelnemers alleen als ze hun grijze hersencellen inzetten voor groene, duurzame innovatie en technologie.

Het jaar 2080

“Het is een soort van teletijdmachine geworden”, aldus Marie-Julie Maes, laatstejaarsstudente Elektromechanica aan Hogeschool PXL, die de escaperoom samen met haar jaargenoten Kamiel Timmers en Boyd Vandenbruane bouwde in het kader van een projectvak.

“Deelnemers die in onze escaperoom opgesloten worden, worden gekatapulteerd naar het jaar 2080, en zien de catastrofale gevolgen van een hele reeks bosbranden, overstromingen en natuurrampen. Alleen door logisch te redeneren en na te denken over hernieuwbare energie, recyclage, waterrecuperatie en duurzame consumptie kunnen ze via een teletijdcabine terugkeren naar het heden om die apocalyps terug te draaien.”

Proeftuin

De escaperoom is ondergebracht in een tweedelige container, op de PXL-parking in Diepenbeek. “Niet toevallig”, zegt Marleen Schepers, departementshoofd PXL-Green & Tech. “Zowel ons campusgebouw als de omgeving errond – de parking, de containers, de natuur – zien wij als een ‘living lab’ voor onze studenten, de ideale proeftuin om hen onder begeleiding ‘real life’ opdrachten te laten uitwerken. Deze escaperoom past daar perfect in. Het boekingssysteem moet wel nog opgestart worden, maar het staat nu al vast dat we deze escaperoom volgend schooljaar onder meer zullen gebruiken voor leerlingen uit het middelbaar die onze campus bezoeken.”

Totaalplaatje

Ook CleanTechPunt vzw is zeer tevreden met het resultaat. Voorzitter Maurice Ballard: “Het totaalplaatje klopt. Het gaat om fun én educatie. Niet alleen spelplezier, maar ook kennis verwerven over nieuwe, duurzame technologie. Ik waardeer het enorm dat de studenten zo actief op zoek gegaan zijn naar herbruikbare materialen. Op die manier hebben ze de kosten tot 5.000 euro kunnen beperken. Echt knap!”

Ook voor de buitenkant van de escaperoom werd PXL-talent ingeschakeld. Oud-PXL-MAD-student TUZQ, als graffitikunstenaar onder meer bekend van zijn creaties in het zwembad van Kapermolen, gaf de container onlangs een ‘groentechnologische’ uitstraling.

Meer info: marleen.schepers@pxl.be

Bekijk hier de TVL-reportage naar aanleiding van de officiële inhuldiging van de escaperoom op 21 juni 2022.

Aanbevolen berichten