Onderzoeker van de maand (71): Robin Schrijvers

door Frank Joosten
1,3K views
Robin Schrijvers, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Smart ICT.

Onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ biedt elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand een expert in artificiële intelligentie met een neus voor wetenschapscommunicatie, een passie voor voetbal en Pokémon, en een hart voor de kwetsbare (mede)mens. Proud to present Robin Schrijvers, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Smart ICT.

Naam: ing.Robin Schrijvers (ja sorry, hard gezwoegd voor die titel van industrieel ingenieur; die zet ik er graag bij!)

Leeftijd: 28 jaar

Getrouwd? Kinderen? 2 jaar gelukkig getrouwd met de liefste vrouw van de wereld, Ellen. Yep, tijdens corona dus! Kinderplannen zijn door uitstel van onze huwelijksreis ook naar achteren geschoven, maar daar komt hopelijk snel verandering in 😉.

Onderzoeksdomein(en): Zowat alles wat te maken heeft met artificiële intelligentie (AI) bij PXL Smart ICT passeert wel bij mij. M’n voornaamste motivatie is daar toch wel dat ‘andere karakter’ van AI onder de loep te nemen. De term komt nogal eens in extreme vormen ter ore bij de mensen, maar ik beschouw het echt als mijn missie om vertrouwen en transparantie centraal te stellen in toepassingen van artificiële intelligentie. Het is daarom ook dat ik sinds kort lid ben van de (informele) Vlaamse klankbordgroep voor de Europese AI-legislatie.

In die legislatie is er bijvoorbeeld ook veel aandacht voor de betrouwbaarheid van AI-systemen, waarin ik al wat expertise heb opgebouwd. Zo konden we in januari het TETRA-onderzoeksproject ’Explainable AI voor eindgebruikers en ontwikkelaars’ afronden, waarvoor ik bijna 3 jaar geleden werd aangenomen bij PXL. Supertof, want daarin ging het net om die broodnodige laag van vertrouwen en verklaarbare AI! Ik moet zeggen: ik was toch wel enorm trots toen ik in juni AI-ambassadeur van PXL mocht zijn op het  Flanders AI Forum 2022 in Antwerpen.

Maar dat is niet alles natuurlijk. Nu heb ik een kleine rol in het TETRA-project AMOROSO², waarin we de inzet van autonome mobiele robots in onzekere omgevingen in Vlaanderen willen stimuleren. Een grotere rol heb ik dan weer in het TETRA-project Digital Energy, waarin we je energieverbruik van morgen proberen te voorspellen met behulp van artificiële intelligentie. Zo kun je batterijen en zelfs elektrische auto’s slim aansturen om je energiefactuur zo laag mogelijk te houden. Vooral met in het achterhoofd het aankomende capaciteitstarief, waarbij je binnenkort meer zal moeten betalen op piekmomenten, wanneer je veel stroom vraagt van het net.

Daarnaast werk ik ook trots mee aan het speerpuntproject rond data-gedreven ondernemen, in samenwerking met PXL Innovatief Ondernemen. Het doel is daar om leken en beginnende bedrijven op het vlak van data-gedreven ondernemen te stimuleren om die eerste stappen te zetten met data.  Want zonder data is er natuurlijk ook geen artificiële intelligentie.

Als techneut is het soms wel spannend om in die businesswereld ondergedompeld te worden, al zijn dat net uitdagingen waar ik voortdurend naar op zoek ben. Net zoals AI ervoor zorgt dat werelden bijeenkomen, probeer ik ook zoveel mogelijk andere werelden te verkennen op dat vlak. Dat leer je wel met AI: alles draait om domeinexpertise en een goede kwaliteit van de data. Die dingen liggen nagenoeg altijd bij de mensen die AI willen implementeren, waardoor vaardigheden zoals communicatie en inlevingsvermogen van de AI-expert eigenlijk belangrijker worden dan de technologie zelf.

Jouw passie(s)? Oeioei, ik hoop dat lezers hier weten waar ze aan begonnen zijn, want ik heb er wel wat!

Ik ben in de eerste plaats enorm gepassioneerd door voetbal! KRC Genksupporters zullen me in zo goed als elke thuiswedstrijd terugvinden in de staantribunes. Zo eens helemaal wild gaan wanneer ze scoren doet me veel deugd!

Daarnaast is er ook wel een zachtere kant aanwezig, want ik hecht veel belang aan mentale gezondheid en de bespreekbaarheid ervan. Ik heb zelf al wat woelige wateren doorzwommen en heb ervaren hoeveel deugd het kan doen als je je niet alleen voelt. Daarom probeer ik herkenbaarheid te creëren via m’n online blog op robinschrijvers.be, en getuig ik zelf wel eens in podcasts over m’n burn-out van 3 jaar geleden en welke belangrijke levenslessen ik daaruit getrokken heb. Misschien een kleine boodschap daarbij. Vanwaar je ook komt, wat je ook doet of wat je ook aan de hand hebt: je bent nooit alleen, en je verdient het om gehoord te worden.

Het is een zachtere kant die ik ook aan bod laat komen in m’n passie voor wetenschapscommunicatie. Dingen zoals vertrouwen en de rol van kwetsbaarheid komen ook terug als ondernemingen straks hun lange vertrouwde businessprocessen moeten herbekijken wanneer ze de eerste stappen willen zetten met data. Net wanneer ik die combinatie kan maken tussen persoonlijke en professionele doelen, voel ik mij helemaal in mijn sas. Denk maar aan onze PXL-podcast Talk Nerdy To Me. Daar kan ik echt alles in kwijt. Maar ook in vrijwilligerswerk bij huisvandeMens Hasselt, waar ik ook veel inzet op wetenschapscommunicatie.

Ik ben echt wel een bezige bij eigenlijk, want ik heb ook een geeky kantje met mijn Pokémonkaartenverzameling waarmee ik op semiprofessioneel niveau toernooien speel. In mei zat ik nog in Lille met 400 andere deelnemers. Voor de rest ben ik een grote muziekliefhebber, vind je me wel eens terug op concerten en gaat het thuis vooral om gaming en werken in de tuin. Om natuurlijk die allerbelangrijkste passie ook niet te vergeten: mijn vrouw!

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Ik heb véél helden, denk ik. Mijn vrouw is er sowieso één van, maar in het algemeen zijn alle mensen die sterker uit mentaal moeilijkere periodes komen mijn grootste helden. De inspanningen die je daarvoor moet doen, zijn niet te onderschatten. Iedereen die dat soort gevechten aangaat verdient veel lof, vind ik.

Maar OK, als ik er echt eentje moet kiezen, dan ga ik voor Brené Brown. Die van die heel beroemde TED-talk 😉. De boodschappen die zij meegeeft, inspireren me in m’n dagelijkse leven. Haar boek ‘De kracht van kwetsbaarheid’ is écht een van mijn favorieten.

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? I’m a simple man: ik heb gewoon mijn dagelijks soepje nodig. Als er geen lekkere champignonsoep is, ben ik altijd te vinden voor de dagelijks beschikbare tomatensoep met ballekes. 😬

Contact: robin.schrijvers@pxl.be

Aanbevolen berichten