PXL-studenten logistiek management leren knepen van vak bij Veldeman Bedding

door Stefan Dreesen
2,3K views
Stijn Grommen, director Logistics & Projects, en Stefan Dreesen, onderzoeker bij het expertisecentrum PXL Log-IC, begeleiden derdejaarsstudenten Kristof, Tara en Ruth met hun bachelorproef en stageopdracht bij Veldeman Bedding

Authentiek leren: het is een van basisbeginselen in het onderwijsconcept van Hogeschool PXL. Zo ook bij de afstudeerrichting logistiek management, waar PXL en het expertisecentrum PXL Log-IC nauw samenwerken met Veldeman Bedding, een van de belangrijkste beddenfabrikanten van Europa.

Autun (Frankrijk)

Kristof Dehingh, derdejaarsstudent logistiek management (International Business), kreeg de kans om zijn stage te volbrengen bij Veldeman Literie in Autun (Frankrijk), een dochterbedrijf van Veldeman Bedding in Oudsbergen.

“Tijdens mijn stage heb ik de kans gekregen om het hele transportproces in Frankrijk te analyseren en op zoek te gaan naar verbeteringen. Mijn speciale dank gaat naar het hele team in Frankrijk, maar ook naar Stijn Grommen, director Logistics & Projects en naar Stefan Dreesen, onderzoeker bij PXL Log-IC, met wie ik wekelijks een skype meeting hield”,vertelt Kristof enthousiast.

“Ik ben m’n stage in Frankrijk begonnen met het volgen van de transportplanning. Zo kon ik de bestaande situatie het best in kaart brengen. Om achteraf mogelijke besparingen te kunnen voorstellen, berekende ik alle kosten, vertrekkende van de bestaande facturen. Vervolgens gingen we op zoek naar oplossingen om het transport in Frankrijk vlotter te laten verlopen. Ik heb ook een groot aantal foto’s gemaakt van accessoires – poten, kussens, noem maar op – en van materialen en grondstoffen. Die foto’s werden allemaal gebundeld in verschillende mappen en zullen gebruikt worden in de productie en distributie als handleiding voor de mensen op de werkvloer. Verder heb ik ook nog meerdere keren geholpen met het inpakken en labelen van accessoires. Ik vond het een heel leuke en leerrijke ervaring. Door mijn stage in Frankrijk te doen, was ik in staat mijn Frans te verbeteren, een andere cultuur te leren kennen en de verschillende logistieke aspecten van een bedrijf van dichtbij te ontdekken. Met deze stage heb ik mij een goed beeld kunnen vormen van de verschillende jobs in het logistieke werkveld.”

Oudsbergen

Ook Ruth Caymax en Tara Van Looy, derdejaarsstudenten logistiek management, voltooiden hun bachelorproef en stageopdracht bij Veldeman Bedding in Oudsbergen, onder begeleiding van Stijn Grommen, director Logistics & projects, en Stefan Dreesen, onderzoeker bij het expertisecentrum PXL Log-IC.

“Tijdens onze stage bij Veldeman Bedding hebben we het voorraad- en aankoopproces voor bepaalde producten grondig kunnen bestuderen en hebben we magazijnoptimalisaties kunnen uitwerken. Hiervoor hebben we eerst de huidige processen bestudeerd, waardoor er enkele knelpunten aan het licht kwamen. Voor deze knelpunten hebben we dan mogelijke oplossingen uitgewerkt. De stageopdrachten stonden veelal in het teken van één bepaalde grondstof, namelijk polyestervezel, omdat dit een zeer belangrijke grondstof is voor het bedrijf. We hebben bekeken hoe we het aantal stockbreuken kunnen verminderen, net als het verkeerd gebruik van de grondstof. Het was fijn om tijdens deze stage de leerstof die wij tijdens onze opleiding hebben opgedaan, goed te kunnen toepassen op de uitdagingen die we hier kregen voorgeschoteld. Makkelijk was het zeker niet, maar door de uitgebreide begeleiding van zowel Stijn Grommen als Stefan Dreesen hebben we dit project tot een goed einde kunnen brengen”, getuigen Ruth en Tamara.

Tevreden begeleider

“Ik heb gemerkt dat deze studenten verantwoordelijkheid nemen, projectmatig en systematisch kunnen werken, en professioneel kunnen samenwerken met mensen uit andere afdelingen binnen het bedrijf. Het zijn dus excellente professionals die de X-factor van de hogeschool duidelijk omhelzen en klaar zijn voor de toekomst. Ik wens hun alle succes toe in hun verdere loopbaan”, aldus Stefan Dreesen.

Meer info: stefan.dreesen@pxl.be

Aanbevolen berichten