Onderzoeker van de maand (34): Sam Ottoy

door Frank Joosten
3,8K views
Sam Ottoy, lector groenmanagement en onderzoeker binnen de expertisecel PXL BIO-Research.

In onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ geven we u elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand een groene collega die niet alleen de bomen, maar ook steeds het bos ziet: Sam Ottoy, onderzoeker binnen de expertisecel PXL BIO-Research.

Naam: Sam Ottoy

Leeftijd: 29 jaar

Getrouwd? Kinderen? Zeer gelukkig getrouwd met Sofia Zervas, en papa van Elias (1 jaar)

Onderzoeksdomein(en):

Bodem en ecosysteemdiensten. Dit alles vindt zijn wortels in mijn doctoraat aan de KU Leuven, waarin ik op Vlaamse schaal heb gekeken hoeveel CO2 er wordt vastgehouden in de bodem. Dat kaderde dan weer in een groter project waarbij we een hele set aan (ecosysteem)diensten in kaart hebben gebracht.

Op dit moment loopt er een project waarbij we specifiek voor de terreinen van het Agentschap Natuur en Bos de gebieden met de hoogste koolstofvoorraad (zogenaamde hotspots) aan het identificeren zijn. Daarnaast werk ik mee aan het LEADER-project ‘De grond van de zaak’ waarin we bestuderen op welke manieren we de bodem in paardenweides kunnen verbeteren. Tot slot ben ik bezig met het opstellen van een bomenbeleidsplan als dienstverlening voor de stad Hasselt. In de toekomst wil ik verder focussen op (het belang van) gezonde bodems onder openbaar groen.

Jouw passie(s)? Naast het onderzoek op zich, vind ik het heel leuk en uitdagend om studenten op allerlei manieren te betrekken met onderzoeksactiviteiten. Op minder professioneel vlak kan ik genieten van een wandeling in de nabije en buitenlandse natuur. Als ik in het weekend echt veel tijd heb – die momenten zijn zeldzaam met een éénjarige in huis – dan doe ik een poging om het cryptogram in De Standaard op te lossen.

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Een echte held(in) heb ik niet. Ik heb veel respect voor iedereen die zich inzet voor een ander en voor een betere leefomgeving. Al die kleine acties kunnen samen een grote impact hebben!

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Meestal heb ik boterhammen bij voor ’s middags. Maar als ik mijn boterhammen ‘toevallig’ vergeten ben, dan word ik zeer gelukkig van de balletjes in tomatensaus met frietjes. Een klassieker!

Contact: sam.ottoy@pxl.be

Lees ook:

Groen loont

Aanbevolen berichten