PXL-studenten verlenen juridisch eerstelijnsadvies

door Jean-Pierre Segers
2,2K views
PXL Legal Inc., een nieuw onderzoeksproject rond juridische dienstverlening. Foto: www.lawyers.com

PXL Legal Inc.: onder die noemer start Hogeschool PXL met een innovatief onderzoeksproject rond juridische dienstverlening aan particulieren en kmo’s. Daarbij zullen ook PXL-studenten rechtspraktijk worden ingezet voor eerstelijnsbijstand.

Het is niet al te best gesteld met de juridische kennis van de doorsnee-Vlaming. Vaak komt die voor problemen te staan die hij eenvoudig had kunnen vermijden als hij tijdig een concreet advies en de juiste toelichtingen over mogelijke juridische gevolgen had gehad.

Om aan die maatschappelijke behoefte tegemoet te komen, start Hogeschool PXL een nieuw onderzoeksproject op: PXL Legal Inc. Het project zal in een eerste fase de verschillende kanalen van eerstelijnsbijstand in kaart brengen, zodat de rechtzoekende weet welke instanties er bestaan. Ook zal het project nagaan voor welke rechtsvragen rechtzoekenden bij de verschillende instanties terechtkunnen .

Vervolgens zal Hogeschool PXL nagaan of ze zelf eerstelijnsbijstand kan organiseren door middel van PXL Legal Inc., een studentenloket bemand door PXL-studenten rechtspraktijk. Zij zullen onder begeleiding en toezicht van een lector of advocaat eenvoudige, juridische vragen van rechtzoekende particulieren en kmo’s behandelen.

Huis-tuin-en-keukenvraagstukken

Hogeschool PXL trekt met dit project de kaart van vernieuwend en authentiek leren. Volgens Anne Ooms, de projectcoördinator, is dit project een win-winsituatie. “Op deze manier wordt het praktijkgericht onderzoek en projectmatig werken binnen de opleiding rechtspraktijk verder uitgebouwd”, stelt Ooms. “We betrekken studenten onder begeleiding van een lector bij het oplossen van concrete vragen. Daarnaast komen we tegemoet aan een belangrijke maatschappelijke behoefte op het vlak van juridische dienstverlening.”

Bij dit advies is het belangrijk te focussen op eerstelijnsadvies en huis-tuin-en-keukenvraagstukken, die in de opleiding rechtspraktijk uitgebreid aan bod komen en verder uitgewerkt kunnen worden in de lessen. “Op termijn zal Hogeschool PXL een belangrijke speler worden op het vlak van juridisch eerstelijnsadvies.”

Operationeel maken

Concreet zal dit project twee jaar lopen, waarbij studenten rechtspraktijk tijdens stages en bacherlorproeven focussen op de relevante onderzoeksvragen. Het sluitstuk van het onderzoek is het operationeel maken van PXL Legal Inc. “Op korte termijn gaan we op zoek naar mogelijke partners. De contacten met de UHasselt en advocatenkantoren die interesse tonen, zijn gelegd. Hun expertise en ervaring biedt ongetwijfeld een belangrijke meerwaarde voor dit project”, besluit Ooms.

Van links naar rechts: Anne Ooms, Jean-Pierre Segers en Evy Daniëls. Foto: Hogeschool PXL

Aanbevolen berichten