PXL-zorginnovaties (5): HospiAvontuur

door Annemie Spooren
1,6K views
HospiAvontuur: een game dat kinderen voorbereidt op een ziekenhuisopname.  Foto: Hogeschool PXL

Efficiënte, betaalbare gezondheidszorg op maat staat of valt met zorginnovatie: nieuwe applicaties, nieuwe tools, nieuwe methodes. In deze reeks vindt u de innovaties van het expertisecentrum PXL Zorginnovatie. Deel 5: HospiAvontuur, een game dat kinderen voorbereidt op een ziekenhuisopname.

Wat? Een game dat kinderen voorbereidt op een ziekenhuisopname. De kinderen kunnen op hun tablet in zes levels virtueel door het ziekenhuis bewegen en leren zo speels en stapsgewijs van een fictieve Hospi-koe wat hen te wachten staat: van thuis je koffertje pakken over de ‘slaapdokter’ tot de operatietafel zelf.

Waarom? Om ervoor te zorgen dat kinderen kalmer zijn als ze in het ziekenhuis worden opgenomen voor een operatie of ingreep. Omdat ze beter weten wat er hen te wachten staat, hebben ze minder kalmerende medicatie nodig en zijn ze ook na de ingreep rustiger, wat het herstelproces en de pijnbestrijding achteraf bevordert. Het game verkleint ook aanzienlijk de kans op trauma’s, doorslaapstoornissen en/of gedragsproblemen.

Voor wie? Voor kinderen van 4 tot 7 jaar die een ziekenhuisopname wacht, met name die kinderen die daarbij stress ervaren. 70% van de kinderen heeft angst om onder narcose te gaan.

Meer info? HospiAvontuur is gratis beschikbaar in de Google Play Store en de Apple App Store. Meer info vind je op www.hospi-avontuur.be

Bekijk ook de VTM– en TVL-reportage over HospiAvontuur.

Lees ook: Computerspel bereidt kinderen voor op ziekenhuisopname

Contact? jo.vrancken@pxl.be / liesbeth.degryse@pxl.be

Het game werd ontwikkeld door onderzoekers van PXL Zorginnovatie en PXL Smart ICT, in samenwerking met Jessa Ziekenhuis en CM. De geluidsopnames werden gemaakt door PXL-Music.

Mocht u interesse hebben in samenwerking, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.PXL Zorginnovatie is continu op zoek naar (valorisatie)partners.

Bekijk hier ook de andere bijdragen in de reeks PXL-zorginnovaties.

Aanbevolen berichten