PXL-zorginnovaties (8): Stay@Home with Dementia

door Kim Daniels
580 views
Hoe kan zorgtechnologie helpen om personen met dementie langer thuis laten wonen? Dat was de hoofdvraag van het project Stay@Home with Dementia. Foto: Pexels (rechtenvrij)

Efficiënte, betaalbare gezondheidszorg op maat staat of valt met zorginnovatie: nieuwe applicaties, nieuwe tools, nieuwe methodes. In deze reeks vindt u de innovaties van het expertisecentrum PXL Zorginnovatie. Deel 8: Stay@Home with Dementia, technologie die demente personen toelaat om langer thuis te blijven wonen.

Wat? Technologie op maat van personen met dementie in een thuiscontext. Als case werd een dementievriendelijke tv-afstandsbediening ontwikkeld.

Waarom? Ten gevolge van de vergrijzing wordt geschat dat het aantal personen met dementie tegen 2060 zal verdubbelen. Residentiële zorg voor die mensen zal – mede om financiële redenen – steeds langer uitgesteld moeten worden en dus neemt het belang toe van zorgtechnologie die mensen met (beginnende) dementie in staat stelt om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Zelfredzaamheid en veiligheid staan daarbij centraal.

De dementievriendelijke afstandsbediening toegelicht in 2 minuten.

Voor wie? Voor mensen met (beginnende) dementie.  

Meer info? Stay@Home with Dementia-projectwebsite

Contact? ryanne.lemmens@pxl.be

Het project Stay@Home with Dementia werd uitgevoerd door onderzoekers van PXL Zorginnovatie in samenwerking met Vives, KULeuven (KULAK) en talrijke bedrijfspartners.

Mocht u interesse hebben in samenwerking, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. PXL Zorginnovatie is continu op zoek naar (valorisatie)partners.

Aanbevolen berichten