Slimme wearables – nuttig of niet?

door Steven Palmaers
976 views
Netatmo June – een intelligent juweel

Binnen Hogeschool PXL onderzoeken ze hoe je slimme horloges kan inzetten in de gezondheidszorg of slimme brillen in de logistieke sector. Maar slimme brillen en horloges zijn uiteraard niet de enige ‘wearables’ op de markt. Een kort overzicht van vijf nuttige en minder nuttige wearables…

1. Slimme juwelen
Een ring, armband of halsketting, die er op het eerste gezicht uitziet als een normaal juweel, maar die toch verbonden is met je smartphone. Een van de weinige voordelen is dat het veel minder opvallend is dan een smartwatch waar je om de haverklap op gaat kijken: je ring trilt bij een vooraf in te stellen gebeurtenis, zoals een sms-bericht. Nadeel is dat de meeste van dit soort wearables niet meteen intelligent zijn, aangezien er niets gemeten wordt. Uitzondering is de Netatmo June, die je blootstelling aan UV-licht in kaart brengt.

Fitbark – een wearable voor je trouwe viervoeter

2. Wearables voor dieren
Heb je je atijd al afgevraagd waar je kat zoal uithangt of hoeveel stappen je hond per dag zet? Met deze intelligente halsband kom je daar snel achter. In de VS alvast courant verkrijgbaar in de lokale telecomwinkel of in de betere dierenwinkel. Uiteraard kan je de gegevens ook meteen vergelijken met andere honden van hetzelfde ras of doorsturen naar je dierenarts.

3. Life blogging
De meeste mensen weten nog wel wat ze gisterenmiddag gedaan hebben. Maar waar was je op 3 februari 2015 om 9.53 u.? Als je gebruikmaakt van een toestel zoals de Narrative Clip kan je dat zonder probleem opzoeken. Deze camera draag je op je kledij en er wordt elke minuut een foto genomen en doorgestuurd naar de cloud. Voor de meerderheid van de bevolking niet echt nuttig, tenzij je bij de hulpdiensten tewerkgesteld bent.

4. Intelligente inlegzool
Schoenzolen kunnen relatief eenvoudig voorzien worden van allerlei sensoren. Momenteel zijn de toepassingen nog redelijk beperkt. Op termijn zie ik hier echter interessante toepassingen in: in een revalidatieproces, voor bewegingsanalyse voor sporters enz.

Moticon – een slimme inlegzool

5. Hearables
Als je geen boodschap hebt aan een opvallende wearable, kan je nog altijd gebruikmaken van een zogenaamde hearable, een onopvallend oordopje. Via een dergelijk toestelletje kan je discreet naar muziek luisteren of krijg je gesproken instructies. Bijkomend voordeel is dat het oor zeer geschikt is om verschillende vitale parameters te monitoren, zoals lichaamstemperatuur, hartslag, bloeddruk en zuurstofsaturatie.

Bragi Dash – een intelligent oordopje

Een korte voorstelling van Steven Palmaers, onderzoekshoofd PXL Smart ICT, vind je hier.

Aanbevolen berichten