Trendrapport: de logistieke professional van de toekomst

door Carla Vreys
1,6K views
De partners binnen het Interreg-project ‘LogistiekLerenZonderGrenzen’ presenteren een trendrapport getiteld ‘Naar de logistieke professional van de toekomst’.

Zowel Belgisch- als Nederlands-Limburg zijn Europese logistieke hotspots met een gigantisch potentieel. Maar ook met uiteenlopende uitdagingen. Een nieuw trendrapport wijst ons de weg naar de logistieke professional van de toekomst.

De eerste stap in het Interreg-project LogistiekLerenZonderGrenzen is een grondige analyse maken van de noden bij bedrijven én onderzoeken welke ontwikkelingen en nieuwe technologieën de komende jaren een belangrijke impact in het logistieke bedrijfsleven zullen hebben. Vervolgens onderzoeken we hoe dit de kennis en competenties van (toekomstige) medewerkers zal veranderen.

De antwoorden hierop vind je in ons trendrapport. In totaal brachten we 37 concepten en technologieën in kaart, maar daarnaast is er ook een belangrijke focus op gevraagde skills van ‘de logistieke professional van de toekomst’.

Vanaf het najaar 2020 worden interactieve webinars en virtual classrooms gelanceerd rond deze innovaties, trends en competenties van de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan artificiële intelligentie, big data, internet of things of automatisering, maar evengoed aan soft skills zoals people management, flexibiliteit en probleemoplossend vermogen.

Zowel studenten, logistieke professionals als werkenden die zich willen omscholen, werkzoekenden en docenten uit het middelbaar onderwijs kunnen deze digitale lessen volledig gratis volgen. Aan het einde organiseren we student challenges, college tours en bedrijfsstages. De betrokken bedrijven zullen onderling kennis en expertise uitwisselen. Zo krijgen we een inspirerende en innovatieve samenwerking tussen al deze verschillende doelgroepen.

Om dit ambitieuze project tot slot te realiseren, slaan heel wat partners de handen in elkaar. De hogescholen PXL (Hasselt) en Fontys (Venlo) staan aan het roer en werken nauw samen met ELC Limburg, KennisDC Logistiek, Voka-KvK Limburg en POM Limburg. Bovendien doet ook het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, onder de noemer van het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland, zijn duit in het zakje, net als beide Limburgse provincies. Samen willen we de hele logistieke sector een stevige duw in de rug geven.

Download het trendrapport (pdf)

Contact: carla.vreys@pxl.be

Dit project wordt gefinancierd binnen het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: www.grensregio.eu. Het project wordt verder ook financieel ondersteund door de provincies Belgisch- en Nederlands-Limburg.

Lees ook:

7 belangrijke skills in de logistiek van de toekomst

Aanbevolen berichten