Een laat, maar daarom niet minder mooi nieuwjaarsgeschenk: zo zou je de gloednieuwe ventilatie-unit kunnen noemen die het bedrijf Vasco onlangs aan Hogeschool PXL schonk. De hogeschool zal de ventilatie-unit inzetten om er de installateurs en technische professionals van de toekomst mee op te leiden.
Technische vacatures
Marc Achten, presales manager bij Vasco: “Als bedrijf in de sector van verwarming, koeling en ventilatie hebben we niet alleen oog voor onze klanten en onze omzetcijfers. We denken ook aan de toekomst van onze sector en dan kun je er niet omheen dat er nog altijd heel veel technische vacatures zijn die moeilijk of niet ingevuld raken. Vandaar onze samenwerking met Hogeschool PXL en vandaar ook onze schenking van deze nieuwe ventilatie-unit: we hopen op die manier meer jongeren warm te maken voor de technologieën van de toekomst.”
Living lab
De ventilatie-unit Vasco DX4 heeft samen met de meegeleverde kanalen een marktwaarde van ruim 4500 euro. Intussen hebben de PXL-laatstejaarsstudenten elektromechanica afstudeerrichting klimatisering de unit volledig opgebouwd in hun ventilatielabo. PXL-docent Andy Camps: “Uiteraard zijn we hier heel blij mee. Hoe actueler de technologieën in onze labo’s, hoe beter we onze studenten kunnen voorbereiden op de taken die ze in hun latere beroep zullen uitoefenen. We beschouwen onze PXL-Green & Tech-campus daarbij als een ‘living lab’: alle technische werkzaamheden die in dit gebouw uitgevoerd moeten worden, nemen de student zelf voor hun rekening, uiteraard onder begeleiding. Dankzij die authentieke ‘real life’ opdrachten leren ze de theorie om te zetten naar de praktijk.”
Werkplekleren
“Die praktijk en de koppeling met het werkveld wordt alsmaar belangrijker”, vult Marleen Schepers aan, departementshoofd PXL-Green & Tech. “Zeker nu onze hogeschool ook een hele reeks 2-jarige graduaatsopleidingen aanbiedt. In die opleidingen – onder meer HVAC-systemen, hernieuwbare energiesystemen en elektromechanische systemen – wordt maar liefst een derde van de opleiding ingevuld door werkplekleren. De student leert dan op de werkvloer, bij een bedrijf, in plaats van op de schoolbanken. Nauwe samenwerkingsverbanden tussen industrie en onderwijs – zoals die tussen Vasco en PXL – kunnen we dus alleen maar toejuichen.”
Meer info: andy.camps@pxl.be