Veel volk in eerste online Science Pub

door Frank Joosten
2,2K views
Jan Aerts (directeur DSI-UHasselt) en Robin Schrijvers (onderzoeker PXL Smart ICT) waren de centrale gasten in de eerste online Science Pub van UHasselt en Hogeschool PXL, over data science. Moderator van dienst was Jonas Kiesekoms.

Veel volk gisteravond tijdens de eerste Science Pub van Hogeschool PXL en Universiteit Hasselt. Door de verstrengde coronamaatregelen werden bar en restaurant van PXL-Congress als locatie ingeruild voor de plaatselijke huiskamer en een pintje uit eigen koelkast, maar dat lieten een 150-tal bezoekers niet aan hun hart komen.

Het thema van de eerste gezamenlijke Science Pub van UHasselt en Hogeschool PXL was data science, want – zo was de algemene consensus bij sprekers en het online publiek – data science is overal in ons dagelijkse leven. Van Google dat weet dat je volgend jaar een zomerhuisje in Toscane wil, over de voorspellende COVID-19-modellen tot camera’s met gezichtsherkenningssoftware: overal in onze nabijheid worden data gegenereerd, verzameld en gebruikt.

Centrale sprekers Jan Aerts (directeur van Data Science Institute UHassselt) en Robin Schrijvers (onderzoeker aan PXL Smart ICT) lieten in een informeel online gesprek gemodereerd door wetenschapscommunicator Jonas Kiesekoms, hun licht schijnen over een grote diversiteit aan vragen. Wat is data science en hoe verhoudt het zich tot bijvoorbeeld artificiële intelligentie? Wat kan data science betekenen in de strijd tegen de coronapandemie? Hoe gaan we om met privacy? Hoe lossen we het probleem van bias in datasets op, bijvoorbeeld bij gezichtsherkenning van anderskleurige medemensen? Hoe verhoudt data science zich tot kunst? Ook het publiek kreeg bij afloop de kans om zijn vragen voor te leggen aan de twee centrale sprekers.

(Her)bekijk de volledige eerste Science Pub hieronder.

De integrale Science Pub van 29 oktober 2020 over data science. De gesprekken starten vanaf 00:28:00.

Interesse?

Geïnteresseerd in komende Science Pubs van UHasselt en Hogeschool PXL? Blijf dan zeker op de hoogte via www.sciencepub.be.

Science Pub is een initiatief van de expertisecel wetenschapscommunicatie van de Associatie Universiteit-Hogescholen Limburg, waarin UHasselt en PXL intensief met elkaar samenwerken.

Aanbevolen berichten